Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τουρκία: Η ορκωμοσία των 600 βουλευτών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης παρουσία Ερντογάν

Τουρκία: Η ορκωμοσία των 600 βουλευτών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης παρουσία Ερντογάν
Φωτογραφία Reuters

Με την ορκωμοσία των 600 βουλευτών, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΑΚΡ, αρχίζει η 28η περίοδος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Πριν από την ορκωμοσία των βουλευτών της Άγκυρας, τηρήθηκε παραδοσιακά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής προήδρευσε ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο γηραιότερος σε ηλικία βουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρακολούθησε την ορκωμοσία από το θεωρείο, καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής.

Την τελετή παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ενώ πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι ξένων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του CHP εκπροσώπησε το κόμμα του στη Βουλή χωρίς να είναι βουλευτής. 

Ο πρώτος όρκος δόθηκε από τον Μπαχτσελί, ο οποίος ήταν το γηραιότερο μέλος της συνόδου, ενώ προτεραιότητα είχαν και οι ανάπηροι βουλευτές. Μετά τους βουλευτές του κόμματος ΑΚ Γιουσέλ Αρζέν και Σερκάν Μπαϊράμ, η ορκωμοσία συνεχίστηκε με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τις επαρχίες.

Στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας οι βουλευτές ορκίζονται κατά μόνας γι’ αυτό και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου.

Αφού παρακολούθησε την τελετή για 50 λεπτά, ο Πρόεδρος Ερντογάν αποχώρησε από το Κοινοβούλιο όταν ήρθε η σειρά των βουλευτών της Άγκυρας.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις