Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία: Η στιγμή που ο Ερντογάν έζησε μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ [video]

Τουρκία: Η στιγμή που ο Ερντογάν έζησε μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ [video]
Φωτογραφία Reuters

Τουλάχιστον 530 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην ανατολική Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, το βράδυ της Παρασκευής (24.01.2020).

Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Ελαζίγ, όπου συνομίλησε με κατοίκους και διασώστες, ενώ παρευρέθηκε και στην κηδεία μιας μητέρας και του παιδιού της. Σε δηλώσεις του, τόνισε πως “το έθνος μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μία μεγάλη δοκιμασία”.
Σήμερα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αλγερία, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: “Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμοπαθείς με όλα τα μέσα. Χθες, επιθεωρήσαμε τις εργασίες στο Ελαζίγ και την Ματάλια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνουν άστεγοι μέσα στον χειμώνα, οι πολίτες, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν”.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως την ώρα που βρισκόταν στην Ματάλια, έζησε έναν μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ. “Οι μετασεισμοί δεν σταματούν. Χθες το βράδυ, βρισκόμουν στην Ματάλια τη στιγμή που έκανε έναν μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ και τον αισθάνθηκα”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του στο Ελαζίγ, ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου συνομίλησε με ανθρώπους που τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού.

Σε 35 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής, ο καταγεγραμμένος αριθμός των τραυματιών είναι 1.607, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν θύματα κάτω από χαλάσματα.

Σαράντα πέντε άνθρωποι έχουν διασωθεί, ανάμεσά τους μια γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή 17 ώρες μετά την κατάρρευση του σπιτιού της. Η AFAD ανέφερε πως οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Η μαύρη Παρασκευή της Τουρκίας

Ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ “σάρωσε” τα πάντα στο Ελαζίγ προκαλώντας θανάτους και τεράστιες καταστροφές. Η επαρχία Ελαζίγ απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά ΜΜΕ στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις