Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία – ΗΠΑ… στα “μαχαίρια”! Κατηγορούν τον Ερντογάν!

Τουρκία
Φωτογραφίες από: Reuters

– Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!
– Αμερικανοί γερουσιαστές αφήνουν σαφέστατες αιχμές για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που μετέτρεψε τον Ερντογάν από πρόεδρο σε… σουλτάνο!
– Αμφισβητούν επίσης και το κατά πόσο το πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν “αυθεντικό”!
– Οι… μπίζνες του Ερντογάν με τον Πούτιν ενοχλούν πολλούς στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού
– Οι πύραυλοι S400, ο Γκιουλέν και ο… Κιμ Γιονγκ Ουν

Δύσκολες… στιγμές περνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ από… ΗΠΑ μεριά και οι σχέσεις των δύο χωρών κρέμονται από μία κλωστή!

Στις ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά για… σικέ δημοψήφισμα στην Τουρκία!

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, δηλώνει: Δεν θα είναι ασφαλές να ζει ή έστω να επισκεφτεί κανείς την Τουρκία! Κάτι που έχει την δική του σημασία, αφού η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, εντός του ΝΑΤΟ!

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για την κανονικότητα και τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου. Η συζήτηση για την Τουρκία σε Επιτροπή της Γερουσίας, έγινε λόγω των διώξεων που συνεχίζονται στην Τουρκία. Διώξεις που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο επίσης για πολλούς Αμερικανούς ήταν σικέ.

Ερντογάν
Φωτογραφία από Reuters

Στο στόχαστρο ο Ερντογάν και για τις… μπίζνες με τον Πούτιν!

Σύμφωνα με πληροφορίες του mignatiou.com, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται έντονες αντιδράσεις και για την απόφαση του κ. Ερντογάν να αγοράσει του ρωσικούς πυραύλους S-400. Πύραλοι που δεν εναρμονίζονται με τα πολεμικά συστήματα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κόρκερ, μίλησε κατά τη διάρκεια ακρόασης με θέμα «Προτεραιότητες και προκλήσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις». Εκεί άσκησε κριτική στην Άγκυρα για τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Συλλήψεις βεβαίως που έγιναν βάσει… υποθετικών πληροφοριών για σύνδεσή τους με το πραξικόπημα και για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Κόρκερ αναφέρθηκε επίσης στη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία, επί 334 ημέρες. Δήλωσε πως η κακομεταχείριση που ο πάστορας υπέστη θέτει ερωτήματα για το αν είναι τελικά ασφαλές να ζει κανείς ή να επισκέπτεται την Τουρκία.

Ο Μπράνσον είχε φυλακιστεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016 ως ύποπτος για σχέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος, έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

Αρκετοί ακόμα αλλοδαποί και Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Μιλώντας στην ίδια ακρόαση ο διακεκριμένος γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών, επίσης άσκησε κριτική στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του έδωσε έκτακτες εξουσίες στον Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν ήταν ελεύθερο, ούτε διεξήχθη διαφανώς. «Η Τουρκία δεν καλύπτει τα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας», είπε ο Κάρντιν.

ΗΠΑ
Φωτογραφία από Reuters

Τόνισε επίσης και τα εξής για το θέμα των S-400: “Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη το σχέδιο της Τουρκίας για προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία. Αν προχωρήσει αυτή η αγοραπωλησία, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, θα αποτελέσει παραβίαση του Νόμου 231, που αφορά περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας”.

Πηγή: mignatiou.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις