Κόσμος

Τουρκία: Και άλλες καταδίκες για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016

Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε τον αδελφό και τη μητέρα ενός επιχειρηματία με την κατηγορία πως είναι με το πλευρό του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ πως αυτός ενορχήστρωσε το 2016 την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τζαφέρ Τεκίν Ιπέκ, αδελφός του Ακίν Ιπέκ, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη σχεδόν 80 ετών για πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της συμμετοχής σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της φορολογικής απάτης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ενώ βρίσκεται στη στη φυλακή από τον Απρίλιο 2016.

Η Μελέκ Ιπέκ, η μητέρα τους, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών και οκτώ μηνών, κυρίως για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο. Η Μελέκ Ιπέκ δεν είχε προφυλακισθεί.

Το δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε επίσης την καταβολή στο υπουργείο Οικονομικών των μεριδίων τους στον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων Koza Ipek, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ακίν Ιπέκ μέχρι που τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης το 2016.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτά τα τρία μέλη της οικογένειας Ιπέκ κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Ο Ακίν Ιπέκ, ο οποίος διέφυγε το 2015 από την Τουρκία στη Βρετανία, αμφισβητεί ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού διαιτησίας την κατάσχεση του επιχειρηματικού ομίλου τον οποίο διηύθυνε και ο οποίος είχε ιδιαίτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του Ακίν Ιπέκ και αντέδρασε με θυμό στην απόρριψη του σχετικού αιτήματός της το 2018 από Βρετανό δικαστή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Στο σημείο της τραγωδίας ο Πέδρο Σάντσεθ – «Αν υπήρξαν παραλείψεις, θα αποκαλυφθούν»
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία μετά την τραγωδία με τους 64 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες - Συνεργεία παραμένουν στο σημείο αναζητώντας επιζώντες
Πέδρο Σάντσεθ
Συναγερμός στην ΕΕ για καύσιμα και αμυντική ετοιμότητα: «Δύσκολος ο φετινός χειμώνας» - Σχέδιο εφοδιασμού για ενδεχόμενη πολεμική κρίση
Οι Επίτροποι Ενέργειας και Άμυνας προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα και ζητούν επαρκή αποθέματα καυσίμων για τις ένοπλες δυνάμεις
Ιταλικά Eurofighter
Ιταλία: Ελεύθερος ο 30χρονος δημιουργός του καναλιού «Κίνημα 17η Οκτωβρίου» – «Επαίσχυντη απόφαση», λέει η Μελόνι
Η δικαστής έκρινε ότι το κανάλι του, που καλούσε σε διαδηλώσεις κάθε Σάββατο μέχρι την πτώση της κυβέρνησης, δεν υποκινούσε τη βία των επεισοδίων στο Μιλάνο
Μιλάνο, Ιταλία, Διαδήλωση