Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία – Καλίν: Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της όρια

Τουρκία – Καλίν: Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της όρια

Νέο κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του Ιμπραήμ Καλίν. «Δεν συγκρινόμαστε με την Ελλάδα, να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας την Πέμπτη (03.11.2022) στο CNN Turk. 

 «Δεν θα επιτρέψουμε καμία δημιουργία απειλής από τα νησιά προς την Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες καλά. Το ξέρουν καλά και οι Αμερικανοί» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, σημειώνοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και πιθανότητα να κάνουν λάθος βήμα». 

«Δεν μπορείτε να συγκρίνεται την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στα πλαίσια της δικής της ισχύος να έχει την δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά»

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Η παραβίαση των συνθηκών του 1923 και του 1949. Ήδη εμείς το κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ αλλά το καταγράψαμε και σε άλλους φορείς» είπε επίσης ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. 

Και συνέχισε: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα και κανένα νόμιμο βήμα εδώ. Η Ελλάδα ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως προχωρήσουν περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλο περιβάλλον…». 

Ιστορικής σημασίας η συμφωνία με την Λιβύη

Μιλώντας στο CNN Turk, o Ιμπραίμ Καλίν αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τη Λιβύη. «Στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, όπως και με τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη απαντάμε σε αυτά. Με τη συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, καταστρέψαμε και διαλύσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό φωνάζουν. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που υπογράψαμε το 2019 με την κυβέρνηση Σάρατζ.»

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Εντός διμήνου τα F-16

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στην διαδικασία έγκρισης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Όπως είπε στο CNN Turk, πηγαίνει καλά και μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

«Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους έναν ή δύο μήνες», φέρεται να είπε ο Ιμπραήμ Καλίν όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα πουλούσαν F-16 στην Τουρκία. «Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε επίσης συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις 15 και 20 Νοεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Reuters και ΕΡΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις