Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Τουρκία κατά Μπάιντεν: Δεν υπάρχει Γενοκτονία Αρμενίων, διαστρεβλώνει την ιστορία

Τουρκία

Την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την επέτειο των 107 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Μπάιντεν την αναγνώρισε επίσημα πέρυσι, καθώς όλοι οι προκάτοχοι του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα. 

Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την έκφραση «Γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915 σε γραπτή του δήλωση χθες, Κυριακή του Πάσχα. Τα γεγονότα ως «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν το 2021 έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.

Η απάντηση της Τουρκίας στην δήλωση του Τζο Μπάιντεν ήταν άμεση, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά με μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι… δεν έχει γίνει Γενοκτονία των Αρμενίων και ότι οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν την ιστορία. «Μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες», αναφέρει – μεταξύ άλλων – το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Click4more: Ο Τσαβούσογλου έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων σε Αρμένιους – Διαδήλωναν για την Γενοκτονία

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Δηλώσεις που δε συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν έχουν καμία ισχύ. Αυτές περιλαμβάνουν τη σημερινή ατυχή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021.

Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικούς λόγους και καταδικάζουμε όσους επιμένουν να κάνουν αυτό το λάθος. Μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις