Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Κατρακύλα δίχως τέλος για την τουρκική λίρα – Πώς «απαντά» ο Ερντογάν

Τουρκία: Κατρακύλα δίχως τέλος για την τουρκική λίρα - Πώς «απαντά» ο Ερντογάν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου κατρακύλησε σήμερα Πέμπτη (16.12.2021) η τουρκική λίρα ενώ παράλληλα αναμένεται μία ακόμη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όπως προβλέπει το ριψοκίνδυνο νέο οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ισοτιμία του νομίσματος υποχώρησε 2,9% στις 15,25 τουρκικές λίρες, ενώ διαμορφωνόταν πριν λίγο στις 15,2 τουρκικές λίρες. Μάλιστα, η οικονομία της Τουρκίας έχει κλονιστεί καθώς η αξία του δολαρίου έναντι της λίρας έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε ένα «πείραμα», όπως το χαρακτηρίζει οικονομολόγος της Istanbul Analytics.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 21%, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% αργότερα σήμερα. «Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 15% στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά το ότι οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει τέσσερις φορές στην αγορά συναλλάγματος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει τις μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος. Η απόφασή της για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 13.00 (ώρα Ελλάδας).

Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

«Αποκεφάλισε» δύο υφυπουργούς ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το καλοκαίρι του 2019, επιμένει ότι η Τουρκία μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό μειώνοντας τα επιτόκια, μια άποψη που έρχεται σε σύγκρουση με τη συμβατική οικονομική θεωρία που λέει ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Έχει επίσης αντικαταστήσει τα περισσότερα από τα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Φαίνεται όμως πως αυτές οι κινήσεις δεν ήταν αρκετές για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι απέλυσε τέσσερα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών. Ανάμεσα στους αξιωματούχους που καρατόμησε είναι και οι αναπληρωτές υπουργοί Ercan Gül και Hamdi Yıldırım.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε αλλάξει και τον επικεφαλής του υπουργείο Οικονομικών, ορίζοντας ως νέο υπουργό έναν στενό φίλο του γαμπρού του Αλμπαϊράκ.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για τις οικονομικές του πολιτικές από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και το κοινό. Μερικοί Τούρκοι άρχισαν να κάνουν ουρές για ψωμί σε επιχορηγούμενους από την κυβέρνηση αρτοποιούς για να τα βγάλουν πέρα, ενώ πολλοί αμφισβητούν την ακρίβεια των επίσημων στατιστικών για τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας άλματα στο κόστος των τροφίμων και άλλων αγαθών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις