Σάββατο, 18 Μαΐ
25oC Αθήνα

Τουρκία – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Οι «ανθελληνικές» θέσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης που θέλει να εκθρονίσει τον Ερντογάν

Τουρκία – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Οι «ανθελληνικές» θέσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης που θέλει να εκθρονίσει τον Ερντογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πήρε το χρίσμα από την αντιπολίτευση της Τουρκίας για να διεκδικήσει την εξουσία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές και αυτό ίσως να προκάλεσε σε κάποιους στην Ελλάδα την ψευδαίσθηση ότι ο 74χρονος πολιτικός θα έχει θέσεις υπέρ της χώρας μας. Τα πράγματα όμως, δεν είναι διόλου έτσι.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μπορεί να μην… μοιάζει πολιτικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά οι απόψεις τους για την Ελλάδα δείχνουν να… ταυτίζονται και μάλιστα σε πολλά σημεία. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει «ανθελληνικές» θέσεις και μάλιστα τις έχει διακηρύξει και δημόσια.

Ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη υπενθύμισε σήμερα (8.3.2023) κάποιες από τις «ανθελληνικές» θέσεις του Τούρκου πολιτικού, στις οποίες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλάει για την Ελλάδα και την απειλεί… όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από λίγους μήνες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει δηλώσει ότι κάποια από τα ελληνικά νησιά «είναι υπό κατοχή» και μάλιστα είχε προτρέψει τον πρόεδρο της Τουρκίας, να μιμηθεί αυτό που είχε κάνει ο τέως πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, με την εισβολή στην Κύπρο το 1974 λέγοντας: «Ερντογάν, πήγαινε να τα πάρεις όπως ο Ετζεβίτ την Κύπρο».

 

«Όπως ο Ετζεβίτ»

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 σε ομιλία του στην Τουρκία: «Εμείς δεν είμαστε σαν κι αυτούς που λένε “έρχομαι, θα έρθω, θα έρθω ξημερώματα”. Τι έκανε όμως, ο Ετζεβίτ; Ο στρατός πήγε και έκανε την απόβαση. Ως πρωθυπουργός πήγε στο γραφείο του και ανακοίνωσε “ο στρατός μας τώρα είναι στην Κύπρο” και τελείωσε. Τελείωσε», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Και συνέχισε ακάθεκτος: «Εκείνα τα νησιά είναι υπό κατοχή. Γίνεται η κατάληψή τους, το λέω συνέχεια, όλα αυτά γίνονται ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είπαν τίποτα. Τώρα όμως που η οικονομία είναι χάλια, ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος, ο Ερντογάν λέει συνέχεια: “θα έρθω μια νύχτα, θα έρθω ξημερώματα”. Τι θέλεις δηλαδή να σου στείλουν πρόσκληση “παρακαλώ ελάτε”. Aν έχει θάρρος, αν έχεις δύναμη, πηγαίνεις!».

«Τα νησιά είναι υπό κατοχή, όταν έρθω θα τα πάρω όλα»

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχει απειλήσει τη χώρα μας με εισβολή και σε κάποια άλλη στιγμή πιο παλιά, στοχοποιώντας τα ελληνικά νησιά.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 2017 είχε σχολιάσει δηλώσεις του τότε υπουργού Άμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε πει για την στάση της Τουρκίας: «μολών λαβέ».

Ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία είχε πει για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου: «H Eλλάδα κατέλαβε 18 νησιά στο Αιγαίο. Το λέω πάντα. Φίλε μου απαντάς σε ό,τι λέω. Πες έστω μια πρόταση γι’ αυτά τα 18 νησιά. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας μου απάντησε και είπε “μολών λαβέ”!. Το 2019 θα έρθω και θα πάρω όλα εκείνα τα νησιά»!

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κάνει κατά καιρούς κι άλλες «ανθελληνικές» δηλώσεις.

Κάποια στιγμή είχε αναφέρει: «Θα αλλάξει η κυβέρνηση, να αναλάβουμε εμείς. Οι Έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν πως έχουμε καταγωγή από τις “εθνικές δυνάμεις”. Ξέρουν καλά ποια είναι η παράδοση μας και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Εκείνοι ξέρουν καλά ποιοι είναι οι Ετζεβίτ και ο Ερμπακάν. Τώρα ας μιλάνε, όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση εμείς, θα τους δείξουμε το τι θα συμβεί με τα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις