Κόσμος

Τουρκία: Κλήθηκε για… εξηγήσεις ο Αμερικανός πρεσβευτής μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Για λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς την… κόντρα τραβούν. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκαλεί οργή στην Τουρκία. Ήδη, κλήθηκε για εξηγήσεις το Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.

Λίγες ώρες μετά την ιστορική (αν και συμβουλευτικού χαρακτήρα) απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και την απόφαση να απαιτηθούν κυρώσεις για όσα έγιναν στη βορειοανατολική Συρία, η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρεσβευτή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Click4more: Νέο χαστούκι στην Τουρκία – Επιμένει για κυρώσεις η Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντεκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών “για το αμερικανικό ψήφισμα σχετικά με τις αρμένικους ισχυρισμούς”, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία ήταν δεδομένο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Ακόμη περισσότερο γιατί έρχεται μαζί με την απαίτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία αλλά και σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Ήδη από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία — χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις — ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», έγραψε ο Τσαβούσογλου.

Ιστορική απόφαση

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη που τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. Η κάτω Βουλή ενέκρινε το μη δεσμευτικό ψήφισμα με 405 ψήφους (επί συνόλου 435) σε μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών. Μόλις 11 βουλευτές (Ρεπουμπλικάνοι) ψήφισαν κατά και τρεις επέλεξαν το «παρών».

Με το ψήφισμά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

mevlutcavusoglu

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα.

Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι, που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 44
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι
Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες καταγράφονται να περπατούν ελεύθερα στους κατεστραμμένους δρόμους του Ποκρόφσκ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν στρατιώτες να περιπολούν ανενόχλητοι στο νότιο Ποκρόφσκ, την ώρα που το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι οι μάχες συνεχίζονται στη μισοερειπωμένη πόλη
Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες στο Ποκρόβσκ