Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία: Κρατά «στον πάγο» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – «Δεν μας επείγει», λέει ο Οκτάι

Τουρκία: Κρατά «στον πάγο» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – «Δεν μας επείγει», λέει ο Οκτάι

Η Τουρκία φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει για καιρό – ανάλογα με τις επιδιώξεις και τα «παζάρια» της – να κρατά στον «πάγο» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρέπεμψε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (το κοινοβούλιο της Τουρκίας) προς επικύρωση την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η Βουλή δείχνει να έχει «άλλες προτεραιότητες».

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, Φουάτ Οκτάι, η συζήτηση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει στο πλαίσιο της καθιερωμένης ημερήσιας διάταξής της καθώς «το θέμα δεν είναι τόσο επείγον» για την Άγκυρα όσο για ορισμένες άλλες χώρες.

“Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο μία από τις διεθνείς συμφωνίες στην ημερήσια διάταξή μας που περιμένουν για επικύρωση”, είπε ο Οκτάι σε μια συνάντηση βουλευτών. “Θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα… μέσα στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων.. Αυτό που είναι επείγον για άλλους δεν είναι απαραίτητα επείγον για εμάς“.

Το νομοσχέδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή προτού να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου και στη συνέχεια ο Ερντογάν θα υπογράψει την επικύρωση ώστε να καταστεί νόμος.

Ο Ερντογάν υπέβαλε στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα το νομοσχέδιο επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τη Στοκχόλμη καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξή της στη δυτική αμυντική συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει πει πως θέλει μια “ταχεία ψηφοφορία” από το κοινοβούλιο της Τουρκίας και πως η διαδικασία πήγαινε “καλά”.

Οι επί μακρόν ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ πέρυσι ώστε να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε τον Απρίλιο, όμως η προσπάθεια της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας καθυστερεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ειδικά στην Ουγγαρία η αίτηση ένταξης της Σουηδίας εκκρεμεί στο κοινοβούλιο από πέρυσι, με τους κυβερνώντες εθνικιστές να λένε πως δεν υπάρχει απειλή στην ασφάλεια της Σουηδίας και να επικαλούνται τους υπερβολικούς, όπως τους χαρακτηρίζουν, σουηδικούς ισχυρισμούς ότι διαβρώνουν τη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις