Κυριακή, 3 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: Μύδροι Ερντογάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να κερδίσει συντηρητικούς ψήφους – «Είναι διεστραμμένοι»

Τουρκία: Μύδροι Ερντογάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να κερδίσει συντηρητικούς ψήφους – «Είναι διεστραμμένοι»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει ότι κάνει τα πάντα για να κερδίσει τις ψήφους και να βγει νικητής στις εκλογές στην Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος χώρας έβαλε στο στόχαστρο την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε μια προσπάθεια να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από τους εθνικιστές συντηρητικούς ψηφοφόρους και να τον στηρίξουν στην μάχη της κάλπης της 14ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν και ποτέ… φίλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Κάθε άλλο. Όσο όμως, πλησιάζουν οι εκλογές της 14ης Μαΐου, τόσο περισσότερο βάζει στο στόχαστρο την κοινότητα αυτή για να πείσει το συντηρητικό κοινό να τον ψηφίσει… δαγκωτό.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αυξήσει τους ψηφοφόρους του με συνθήματα κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους αποκαλεί «διεστραμμένους, ανέφερε εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle για το όλο θέμα.

Η διεμφυλική βουλευτής

Εάν ήταν στο χέρι του Τούρκου προέδρου η Τάλια Αϊντίν πιθανότατα δεν θα υπήρχε. Ποια είναι η Τάλια Αϊντίν και γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έχει βάλει στο σημάδι; Η 26χρονη είναι υποψήφια βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) και έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι διεμφυλική.

https://twitter.com/TalyaAydin96/status/1645143035259265027?s=20

«Αυτή η χώρα δεν έχει ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα»

H Αϊντίν είναι ένα από τα άτομα στα οποία αναφέρεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδόν κάθε μέρα λίγο πριν από τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «αυτή η χώρα δεν έχει ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», απειλώντας να δώσει «ένα μάθημα» στους υποστηρικτές της.

ΛΟΑΤΚΙ (αγγλικά: LGBT) είναι ένα ακρωνύμιο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, αποτελώντας έναν εχθρικό όρο για τον Τούρκο πρόεδρο.

«Είναι υπέρ του γάμου με ζώα»

Ο ίδιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτό θα μετρήσει στους θρησκευόμενους – συντηρητικούς ψηφοφόρους. Δηλώσεις αυτού του είδους προς τα εν λόγω άτομα δεν είναι ωστόσο καινούργιες.

Εδώ και χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού έχουν τροφοδοτήσει εχθρικό κλίμα απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, αποκαλώντας τους δημόσια «διεστραμένους» και εξισώνοντάς τα με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Σοϊλού δήλωσε πρόσφατα σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα πως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι υπέρ του γάμου με ζώα.

Οι διαδηλώσεις

Αυτό που μπορεί να φαίνεται παράλογο σε μερικούς, περνάει σε κάποιους ψηφοφόρους. Το καλοκαίρι του 2022 ως αποτέλεσμα της προκλητικότητας από την κυβέρνηση σε πολλές πόλεις της Τουρκίας ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση «της γκέι προπαγάνδας».

Όταν η διεμφυλική γυναίκα Σελίν Τζιγκερτζί ήθελε να ανοίξει ένα σαλόνι ομορφιάς στη πόλη Ικόνιο, συγκεντρώθηκε όχλος μπροστά από το σπίτι της ζητώντας της με επιθετικό τρόπο να φύγει από τη πόλη.

Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής

Η υποψήφια του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TİP) Τάλια Αϊντίν, θέλει να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ πως τώρα αισθάνομαι λιγότερη ασφάλεια από όταν ήμουν 14 χρονών και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήμουν αγόρι», δηλώνει. Δεν φοβάται να βρεθεί σε δημόσιο χώρο ως διεμφυλική. «Δεν είμαι εγώ αυτή που πρέπει να φοβάται αυτούς, αυτοί πρέπει να φοβούνται μελλοντικά έναν δίκαιο δικαστή».

Αλλά πριν από λίγους μήνες δεν θα πίστευε ούτε η ίδια ότι θα μπορούσε να πολιτευτεί σε μια χώρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Εργοντάν.

Το ότι το κάνει παρ’ όλα αυτά την αιφνιδίασε θετικά. Η αυτοαποκαλούμενη σοσιαλίστρια εστιάζει στην ισότητα – ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, οικονομικών πόρων και φύλου. Είναι σίγουρη ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής.

Το ίδιο κάνει και ο Οϊκού Ντιντέμ Αιντίν. Ο Οϊκού έχει εκπροσωπήσει πολλούς ομοφυλόφιλους στο δικαστήριο.

Το δικαστικό σώμα της χώρας είναι διεφθαρμένο, η κυβέρνηση πολιτικοποιεί την ομοφοβία ώστε να συγκεντρώσει ψηφοφόρους. «Υπάρχει μια ατμόσφαιρα πογκρόμ στη Τουρκία, οι άνθρωποι στοχοποιούνται», λέει ο Οϊκού Αιντίν.

Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών διεμφυλικών ατόμων

Σύμφωνα με την οργάνωση «Transrespect», η Τουρκία προηγείται στις στατιστικές των ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών των διεμφυλικών ατόμων. Οι γυναίκες επίσης υποεκπροσωπούνται στη πολιτική. Επί της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Τα ισλαμιστικά κόμματα τάσσονται κατά του φεμινισμού

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει τώρα να κερδίσει τις εκλογές με την υποστήριξη όλων των ισλαμιστικών κομμάτων, τα οποία εντάσσουν αντιφεμινιστικά προγράμματα στις καμπάνιες τους.

Ο Κούρδος ισλαμιστής Χιούντα Παρ για παράδειγμα, θέλει να προστατέψει την «παραδοσιακή» οικογένεια, από «παρεκλίνουσες» ιδεολογίες, να διδάξει ξεχωριστά τα αγόρια και τα κορίτσια και να προσφέρει στις γυναίκες συνθήκες εργασίας που ανταποκρίνονται στη «φύση» τους.

Το ισλαμιστικό «Νέο Κόμμα Ευημερίας», στα πλαίσια της προεκλογικής του καμπάνιας χρησιμοποιεί ένα λεωφορείο στο οποίο οι υποψήφιοι άνδρες εμφανίζεται με μια φωτογραφία τους ενώ διαφαίνεται μόνο μια σκιά υποψήφιας γυναίκας.

Φοβούνται την επανεκλογή Ερντογάν

Οι γυναίκες και τα ομοφυλόφιλα άτομα φοβούνται πως εάν επανεκλεγεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί εκ νέου.

Η Ντενίζ Αλτούντας από το Κέντρο Ερευνών Γυναικών και Οικογένειας του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας, επισημαίνει πως είναι προφανές ότι οι απειλές δεν θα παραμείνουν μόνο σε λεκτικό επίπεδο, αλλά θα μπορούσαν να πάρουν μορφή βίας. «Φαντάσου κάθε μέρα ένας πολιτικός να σε απειλεί κατά την ομιλία του, να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχεις, να σε περιγράφει ως απειλή για τη κοινωνία».

Εάν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, είναι αναπόφευκτος ο περαιτέρω περιορισμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Πηγή: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις