Κόσμος

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 80%

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία να άγγιξε – επίσημα – τον Ιούλιο το 80%, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ακολουθεί την «ανορθόδοξη» πολιτική του Ερντογάν, μειώνοντας ακόμη μία μονάδα το βασικό επιτόκιό της.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της από 14% σε 13%.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις «αβεβαιότητες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους», είχε διατηρήσει σταθερό το επιτόκιό της από το Δεκέμβριο.

Είχε όμως προηγηθεί η «καθίζηση» των επιτοκίων από το 19 στο 14% από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο, κατ’ εντολήν του Ερντογάν.

Κόντρα στις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Οι αγορές όμως δεν «χαμπαριάζουν» από τα κελεύσματα του Ερντογάν, οδηγώντας το 2021 σε μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας κατά 44% έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχασε επιπλέον άνω του 25% της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ως συνέπεια αυτής της κατάρρευσης, ο πληθωρισμός έφθασε το 79,6% τον Ιούλιο σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, μόλις 11 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μέσω καλόπιστων διαπραγματεύσεων
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι αμφότερες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Τις ενθαρρύνουμε να συζητήσουν σε διμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση των όποιων διαφωνιών τους»
REUTERS
«Αστακός» η Γαλλία ενόψει των διαδηλώσεων του Σαββάτου – Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για αποκλιμάκωση των επεισοδίων
Eκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της χώρας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν και σε γενική απεργία στις 5 Νοεμβρίου
gallia