Κόσμος

Τουρκία: Νέος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός Μπαϊρακτάρογλου και νέος αρχηγός Στρατού ο Αντιστράτηγος Τόκελ

Συνολικά αποστρατεύονται 45 ανώτατοι αξιωματικοί, επιπέδου ταξιάρχου και άνω, και στους τρεις κλάδους.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αλλαγή φρουράς για την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία, στο πλαίσιο των κρίσεων ανωτάτων αξιωματικών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιου της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σημερινές (05.08.2025) στρατιωτικές κρίσεις κρίσεις στην Τουρκία έφεραν σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού αποστρατεύθηκε ο μέχρι πρότινος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ.

Καθήκοντα νέου Α/ΓΕΕΔ αναλαμβάνει ο νυν αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, ενώ νέος αρχηγός του τουρκικού στρατού Ξηράς αναλαμβάνει ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Μετίν Τόκελ.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι παρατείνεται η θητεία για ένα χρόνο των αρχηγών του Ναυτικού, ναυάρχου Ερτζουμέντ Τατλίογλου, και της Αεροπορίας, πτεράρχου Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου.

Συνολικά αποστρατεύονται 45 ανώτατοι αξιωματικοί, επιπέδου ταξιάρχου και άνω, και στους τρεις κλάδους. Μετά τις σημερινές αποφάσεις, ο αριθμός των στρατηγών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται στους 332 από τους 316 που είναι σήμερα.

Οι αποφάσεις για τις κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τίθενται παραδοσιακά σε ισχύ στις 30 Αυγούστου, επέτειο της τουρκικής αντεπίθεσης στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επόμενη ημέρα στη Βενεζουέλα μετά τους σεισμούς «μαμούθ»: 50.000 αγνοούμενοι και 235 νεκροί - Επιζώντες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια
Πάνω από 70.000 οικογένειες επλήγησαν από τους σεισμούς – Περισσότερα από 100 κτίρια κατέρρευσαν μόνο στην Λα Γκουάιρα – Με τα χέρια τους παλεύουν διασώστες και εθελοντές
REUTERS
ΚΑΑΝ: Το μεγάλο αεροπορικό στοίχημα της Τουρκίας και η πώληση κινητήρων από τις ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Τουρκία θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί μόνη της στην κορυφή της αεροπορικής τεχνολογίας, ειδικά μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400
Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN
Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο την πώληση κινητήρων στην Τουρκία για το μαχητικό αεροσκάφος KAAN
Η κίνηση θεωρείται σημαντική χειρονομία προς τον Ερντογάν ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα τον επόμενο μήνα, αλλά και προς τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο ο Τραμπ βλέπει ως βασικό σύμμαχο
Τραμπ και Ερντογάν 24