Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: «Ο Ερντογάν σπρώχνει ταχύτατα τη χώρα στο γκρεμό» λέει η αντιπολίτευση

Τουρκία: «Ο Ερντογάν σπρώχνει ταχύτατα τη χώρα στο γκρεμό» λέει η αντιπολίτευση
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία προκάλεσε η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει ως «persona non grata» 10 πρέσβεις για την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά και να προκαλέσει κρίση, που έλαβε διεθνείς διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, ο αρχηγός του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, έγραψε στο Twitter πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ταχύτατα σπρώχνει τη χώρα στο γκρεμό» και πρόσθεσε ότι «ο μόνος λόγος για αυτές τις κινήσεις δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά η δημιουργία τεχνητών συνθηκών για την καταστροφή της οικονομίας».

Από τη μεριά του, ο Γιαβούζ Ατζιραλίογλου, υπαρχηγός της Μεράλ Εκσενέρ στο IYI (Καλό Κόμμα), είπε σε μήνυμά του, ότι «αυτό το έργο το έχουμε δει και στο παρελθόν. Γύρνα αμέσως στην πραγματική ατζέντα και στο δομικό πρόβλημα της χώρας, την οικονομική κρίση».

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγή από τον διπλωματικό χώρο, πως η τελική απόφαση για τους πρέσβεις θα ληφθεί αύριο Δευτέρα (25.10.2021) κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ενώ ανέφερε πως η αποκλιμάκωση της κατάστασης είναι πιθανή, επειδή η τουρκική πλευρά εκφράζει ανησυχίες για πολλαπλές επιπτώσεις από την απόφαση.

Στις επιπτώσεις συγκαταλέγονται και οι οικονομικές, διότι η διπλωματική κρίση έρχεται τη στιγμή που οι ανησυχίες των επενδυτών είναι αρκετές καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η πτώση της λίρας οφείλεται στη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 200 μονάδες βάσης, την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από πιέσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Soner Cagaptay του ινστιτούτου Near East Policy της Ουάσιγκτον, οι χώρες των οποίων ο Ερντογάν θέλει την κήρυξη ως «persona non grata» των πρεσβευτών, βρίσκονται μέσα στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και μια τέτοια κίνηση ελοχεύει τον κίνδυνο να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να αναθερμάνει την οικονομία πριν τις επερχόμενες εκλογές.

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα κερδίσει τις επόμενες τουρκικές εκλογές κατηγορώντας τη Δύση για επίθεση στην Τουρκία- παρά τη θλιβερή κατάσταση της οικονομίας της χώρας του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cagaptay.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις