Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τον Οσμάν Καβαλά στη φυλακή και έκανε λόγο για «παράνομη κράτηση»

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τον Οσμάν Καβαλά στη φυλακή και έκανε λόγο για «παράνομη κράτηση»

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατήγγειλε σήμερα την «παράνομη φυλάκιση» του καταδικασθέντος σε ισόβια επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, τον οποίο επισκέφτηκε καθώς και δύο άλλους κρατούμενους συνείδησης.

«Επισκεφτήκαμε τον (βουλευτή) Τζαν Αταλάι, τον Οσμάν Καβαλά και τον Ταϊφούν Καχραμάν. Ο κύριος λόγος της επίσκεψής μας είναι ο ακόλουθος, το λέω δυνατά και ξεκάθαρα: δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μπροστά από τις φυλακές Μαρμαρά, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

«Καθήκον μου είναι να αναδείξω αυτή την αδικία. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό εκείνων που υφίστανται αυτές τις αδικίες και που φυλακίζονται αναίτια και παράνομα», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

Ο Κιλιτσντάρογλου ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επισκέφτηκε έναν από τους πιο γνωστούς κρατούμενους της Τουρκίας.

Ο 65χρονος Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής τον Απρίλιο του 2022 ότι οργάνωσε και χρηματοδότησε κινητοποιήσεις το 2013. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρήθηκε τότε ως σύμβολο της καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τιμωρία, μέσω του δικαστικού συστήματος, εκείνων που η κυβέρνηση θεωρεί εχθρούς της. Ο ίδιος ο Καβαλά αρνιόταν από την αρχή τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν αυθόρμητες.

Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επιβεβαίωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ποινή ισόβιας κάθειρξής του στον Καβαλά κα την απομόνωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι ο Καβαλά και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, όμως η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση και τώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις