Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τουρκία: Οι επιλογές Ερντογάν “βυθίζουν” κι άλλο την οικονομία

Τουρκία: Οι επιλογές Ερντογάν “βυθίζουν” κι άλλο την οικονομία

Όλο και χειρότερα φαίνεται πως είναι τα “μαντάτα” για την Τουρκική οικονομία, μιας και οι χειρισμοί Ερντογάν δεν φαίνεται να… πολυψήνουν την διεθνή αγορά. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standar & Poor’s εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την επιλογή του να διορίσει τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας πως η εξουσία στη χώρα γίνεται τώρα όλο και πιο συγκεντρωτική.

Ο S&P κατατάσσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα “BB-“, χαμηλότερα από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους – Moody’s και Fitch – μετά την υποβάθμιση που έκανε τον Μάιο, αλλά ένας από τους υψηλόβαθμους αναλυτές της, ο Φρανκ Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα παραμένει στο επίκεντρο μετά τις πολιτικές αλλαγές.

«Είναι λίγο πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά προφανώς η λήψη αποφάσεων γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική», δήλωσε ο Γκιλ.

«Όταν στα κράτη λειτουργούν οι θεσμοί, υπάρχει μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που μπορεί να παίρνει αποφάσεις, τεχνικές αποφάσεις που συχνά λαμβάνονται σε μη πολιτικό επίπεδο», αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση της Τουρκίας, είπε.

“Αρνητικές προοπτικές”

H αξιολόγηση του S&P για την Τουρκία έχει αρνητικές προοπτικές και ο οίκος προειδοποίησε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της μπορεί να γίνουν γρήγορα προβληματικοί, αν συνεχισθεί η σημερινή πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της.

“Παρακολουθούμε από κοντά ποια θα είναι η πολιτική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια θα είναι η συνολική δημοσιονομική στάση” της Τουρκίας», σημείωσε ο Γκιλ. «Θα υπάρξουν και άλλες παρατάσεις στο πλαίσιο εγγύησης των δανείων; Και από πού θα προέλθει η ανάπτυξη, δεδομένου ότι θεωρούμε πως η ικανότητα χρηματοδότησης των τραπεζών έχει σχεδόν εξαντληθεί;»

Ο ίδιος αμφισβήτησε αν η κυβέρνηση θα αρχίσει να παρέχει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο πλήγμα από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Αν το κάνει, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα κρατικού χρέους, είπε.

Υποσχέσεις για μείωση του πληθωρισμού

Την ίδια ώρα ο νέος “υπερυπουργός” Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποσχέθηκε ότι θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τον καλπάζοντα πληθωρισμό, σε ένα μήνυμά του που έχει προφανώς ως στόχο να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

“Κατά την επόμενη περίοδο, θα εργαστούμε εντατικά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό” είπε ο Αλμπαϊράκ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, παρουσία και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 15,39%, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2003, ενώ η λίρα αποδυναμώνεται.

Ο Αλμπαϊράκ, ο σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του Τούρκου προέδρου, διορίστηκε την Δευτέρα υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν. Στην απερχόμενη κυβέρνηση ήταν υπουργός Ενέργειας.

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση της ανάληψης του υπουργείου Οικονομίας από τον Αλμπαϊράκ, η λίρα υποχώρησε κατά 3,5% έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τις πιέσεις που θα μπορούσαν να ασκηθούν κυρίως στην Κεντρική Τράπεζα.

Σήμερα ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε ότι “θα αποτελέσει παράδειγμα” όσον αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία και θα εφαρμόσει “μια εύρωστη και ενεργητική νομισματική πολιτική”.

“Η Τουρκία θα γράψει νέα ιστορία”, διαβεβαίωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις