Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία: «Όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας» λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκία: «Όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας» λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Επίδειξη ισχύος χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας τη βαλλιστική δοκιμή του «εθνικού πυραύλου» Tayfun που έκανε χθες (18.10.2022) η Τουρκία. Και, φυσικά, «κυριαρχούν» οι… φωνές πως με τον πύραυλο αυτόν, η Άγκυρα μπορεί να πλήξει όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Turkiye που έγραψε μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση: «Όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας». Σύμφωνα δε με την Aksam, ο Tayfun (Τυφώνας) «εκτοξεύτηκε από την Ριζούντα, έπληξε στόχο στη Σινώπη».

Η Turkiye δημοσιεύει και χάρτη με τα σημεία που θα μπορούσε να «χτυπήσει» ο πύραυλος της Τουρκίας. Και μέσα σ’ αυτά είναι, εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ…

Τούρκοι αναλυτές, στην ίδια γραμμή με την… Turkiye, ανέφεραν ότι «με τον Tayfun τώρα μπορούμε να πλήξουμε και την Αθήνα και όλη την Ελλάδα».

Οι ίδιοι σχολίαζαν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ότι «μέχρι τώρα μπορούσαμε να πλήξουμε στόχους στα ελληνικά νησιά».

 

Ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ ανέφερε στο CNN Turk: «Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εμβέλεια σε πυραυλικό σύστημα, το οποίο διαθέτουμε ήταν το Bora. Aυτό το σύστημα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 280 χιλιομέτρων. Κι όταν συζητούσαμε τα νησιά, τότε έθεταν το ζήτημα Bora, διότι η χώρα μας σε επίπεδο τακτικής αυτό είχε. Η Τουρκία δεν είχε στην διάθεση της κάποιο βαλλιστικό πύραυλο. Σήμερα μιλάμε για την εμβέλεια ενός βαλλιστικού πυραύλου. Εμείς δεν μιλάμε πια για εμβέλεια 561 χιλιομέτρων, λέμε πως πλήξαμε στόχο στα 561 χιλιόμετρα. Ίσως έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια».

Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιτζόγλου ανέφερε: «Εγώ το υπολόγισα. Η απόσταση Σμύρνης – Aθήνας είναι 411 χιλιόμετρα».

Και ο Γιαράρ πρόσθεσε: «Όλο μας έλεγαν πως θα πλήξουν τις γέφυρες μας στην Κωνσταντινούπολη, θα πλήξουν όλη την Κωνσταντινούπολη. Θα παρακαλέσω να μετρήσετε και την απόσταση Κωνσταντινούπολης – Aθήνας».

 

«Ο Tayfun πήρε άριστα»

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε ότι ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Tayfun έπληξε στόχο στα 561 χιλιόμετρα και βρήκε το στόχο του σε 458 δευτερόλεπτα: «Πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική βολή του εθνικού πυραύλου Tayfun. Ας δούμε τις εξελίξεις. Με επιτυχία έπληξε στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων.

Ο εθνικός πύραυλος στη δοκιμαστική του βολή πήρε άριστα. Η Roketsan πραγματοποίησε την δοκιμαστική βολή στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Ριζούντας στην περιοχή που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας. Ο πύραυλος Tayfun έπληξε στόχο στη Σινώπη και εντός 458 δευτερολέπτων βρήκε τον στόχο του σε  απόσταση 561 χιλιομέτρων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις