Κόσμος

Τουρκία: Ορκωμοσία Ερντογάν με αναφορά στη Γαλάζια Πατρίδα

Έξι ημέρες μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε για την τρίτη προεδρική θητεία του το μεσημέρι του Σαββάτου (03.06.2023), παρουσία πλήθους ηγετών και υπουργών εξωτερικών που παρακολούθησαν την τελετή στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα. 

Το παρών έδωσαν και θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

vartholomaios

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης που ακολούθησε στο προεδρικό μέγαρο, ήχησαν 101 κανονιοβολισμοί.

 

Στην πρώτη του ομιλία ως 13ος πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ αναφέρθηκε και στη Γαλάζια Πατρίδα: “Στη νέα εποχή, οι συνομιλητές μας θα αντιμετωπίσουν αυτούς που πολεμούν πιο αποφασιστικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις εντός και εκτός των συνόρων τους, προστατεύουν πιο σθεναρά τα δικαιώματα των ίδιων και των αδερφών τους στη Γαλάζια Πατρίδα, και ανεβάζουν τον πήχη στην οικονομία και την ασφάλεια. Με λίγα λόγια, θα έχουν να κάνουν με μία πιο αποφασιστική, πιο γενναία, πιο συμπονετική, πιο ενεργή Τουρκία”.

erdoganEmine

Turkish President Tayyip Erdogan makes a speech during his inauguration ceremony at the Presidential Palace in Ankara, Turkey June 3, 2023. Presidential Press Office

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον: “Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης”, είπε, και πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν “σαν τα τούβλα στον τοίχο”, γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι “θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι “φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς”.

Επαναλαμβάνοντας ότι “ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει”, τόνισε ότι “μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος”.

 

Στην τελετή αυτήν παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, αλλά και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

erdoganIgetes ape

erdogan stoltenberg

Μάλιστα, τα φλας… άστραψαν κατά τη χειραψία του Ερντογάν με τον Πασινιάν, καθώς επρόκειτο για μία ιστορική στιγμή, καθώς Τουρκία και Αρμενία δεν έχουν συνάψει επισήμως διπλωματικές σχέσεις και τα κοινά σύνορά τους παραμένουν κλειστά από τη δεκαετία του 1990.

erdogan pashinyan

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2021 όρισαν απεσταλμένους με στόχο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Βασικό αγκάθι, η σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία το Γερεβάν και πολλές δυτικές χώρες αναγνωρίζουν ως γενοκτονία, όρο που απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία.

Η Άγκυρα είναι επίσης στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, χώρας με την οποία η Αρμενία συγκρούστηκε δύο φορές τα τελευταία χρόνια για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ορκωμοσία και η επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου το παρών έδωσαν και τα εγγόνια του.

eggoniaErdogan

erdoganOrkomosia

erdoganOrkos

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε -ως είθισται- το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

erdoganMausoleioKemal

erdoganMausoleioKemal

erdoganMausoleioKemal

 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

 

 

Φωτογραφίες: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα δραματικά τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία της 23χρονης Ιρίνα Ζαρούτσκα: «Βιαστείτε, αιμορραγεί, μάλλον έχει πεθάνει»
Η 23χρονη Ουκρανή Ιρίνα Ζαρούτσκα βρήκε τραγικό θάνατο τον περασμένο Αύγουστο μέσα σε τρένο, όταν μαχαιρώθηκε στον λαιμό και στο σώμα από άγνωστο άνδρα
Η Iryna Zarutska δολοφονήθηκε μέσα σε τρένο στη Βόρεια Καρολίνα
Η περιουσία του Έλον Μασκ έσπασε για λίγο το φράγμα του μισού τρισεκατομμύριου δολάρια
Στην κατάταξη του Forbes μετά τον Μασκ βρίσκεται ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της Oracle, με περιουσία 350,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ακολουθεί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο διευθυντής της Meta, με περιουσία 245,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο Έλον Μασκ
Νιου Τζέρσεϊ: 17 ετών ο stalker που σκότωσε συνομήλικη ομογενή και τη φίλη τη – Γείτονες τον έβλεπαν 3 μήνες έξω από το σπίτι της
Στη σύλληψη 17χρονου προχώρησαν οι αρχές, μετά τον θάνατο της Μαρίας Νιώτης και της Ισαμπέλα Σάλας - «Είχε κάνει καταγγελίες και δεν έγινε τίποτα. Είναι απλά μια τραγωδία»
Η 17χρονη ελληνικής καταγωγής Μαρία Νιώτης και η φίλης της Ισαμπέλα Σάλας
Ο Ζελένσκι καταγγέλλει ρωσική επιδρομή που διέκοψε την ηλεκτροδότηση του Τσερνόμπιλ: «Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος»
Ανησυχία και για τη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης - Θρήνος στην Τσερνετσίνα για τον χαμό της 4μελης οικογένειας - Έγκυος σε δίδυμα η αδικοχαμένη μητέρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν το ελληνικό σκάφος «Οξυγόνο» στα ανοιχτά της Γάζας - Καταγγελία για απαγωγές των μελών της αποστολής
Το «Οξυγόνο» δέχθηκε αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 06:30 το πρωί - Στο σκάφος επέβαινε και η Πέτη Πέρκα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς
Η στιγμή που Ισραηλινοί μπαίνουν στο ελληνικό σκάφος
79