Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: «Πολιτικής φύσεως» η φυλάκιση της δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς για προσβολή του Ερντογάν

Τουρκία: «Πολιτικής φύσεως» η φυλάκιση της δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς για προσβολή του Ερντογάν

Ένα μέλος της αντιπολίτευσης, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο ότι εκφοβίζει τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς αυτό επέβαλε πρόστιμο σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο για σχόλια που έκανε μια δημοσιογράφος που τέθηκε υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο.

Η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς συνελήφθη και ετέθη σε προσωρινή κράτηση το Σάββατο για «εξύβριση του προέδρου», αφού είπε από τηλεοράσεως μία παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», είπε σε ζωντανή μετάδοση η πολύ γνωστή στην Τουρκία δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1.

Η Σεντέφ Καμπάς δημοσίευσε παράλληλα την κιρκασιανή παροιμία στον λογαριασμό της στο Twitter, όπου έχει 900.000 ακολούθους.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη αργά την νύχτα του Σαββάτου στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, ανακρίθηκε και ετέθη σε προσωρινή κράτηση, είπε ο δικηγόρος της, Ουγκούρ Ποϊράζ.

Ο Ιλχάν Τασκί, μέλος του RTÜK δήλωσε στο Reuters ότι οποιοδήποτε πρόστιμο που επέβαλε το Συμβούλιο στην Καμπάς ήταν «ξεκάθαρα» πολιτικής φύσεως.

Η παροιμία προκάλεσε την καταδίκη από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Το RTÜK συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, επέβαλε πρόστιμο στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1 με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και απαγόρευσε την μετάδοση των επόμενων πέντε επεισοδίων της εκπομπής στα οποία η Καμπάς έκανε τα σχόλια, είπε ο Τασκί στο Twitter.

Το RTÜK δεν σχολίασε αμέσως αν ενήργησε ως απάντηση στα σχόλια των κυβερνητικών αρχών.

Ο Τασκί, ένα από τα μέλη της μειοψηφίας του RTÜK που διορίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η έκτακτη συνεδρίαση ήταν περιττή δεδομένου ότι μια τακτική συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δείχνοντας ότι η ρυθμιστική αρχή ήταν προκατειλημμένη και σε «βιασύνη» να εκδώσει καταδικαστική απόφαση.

«Αυτή είναι μια αντανάκλαση της προσπάθειας καταπίεσης της ελευθερίας σκέψης και λόγου των ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Έχει στόχο να εκφοβίσει το τμήμα του κοινού που σκέφτεται διαφορετικά και που μπορεί να αμφισβητήσει και να επικρίνει την κυβέρνηση», είπε στο Reuters πριν ανακοινωθεί το πρόστιμο.

Η ίδια η δημοσιογράφος σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε:

«Έμαθα ότι δεν είμαι μόνη… Γνωρίζω ότι ο χειρότερος εφιάλτης των οργανωμένων θηριωδιών είναι η αλληλεγγύη, η αντίσταση και το κουράγιο για το καλό».

Δεκάδες χιλιάδες έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για το αδίκημα της εξύβρισης του προέδρου, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια, μετά τη μετατόπιση του Ερντογάν σε πρόεδρο από πρωθυπουργό το 2014.

Από το 2014 έως το τέλος του 2020, έχουν ξεκινήσει 160.169 αντίστοιχες έρευνες, έχουν σχηματιστεί 35.507 υποθέσεις και έχουν εκδοθεί 12.881 καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων ανέφερε ότι η κράτηση της Καμπάς μέσα στα ξημερώματα της Κυριακής για το υποτιθέμενο έγκλημα και η φυλάκισή της «έχει τα χαρακτηριστικά εκφοβισμού».

«Η σύλληψη της Σεντέφ Καμπάς για «εξύβριση του προέδρου» αποτελεί σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος της έκφρασης», σχολίασε το Σάββατο το Συνδικάτο των Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις