Κόσμος

Τουρκία: Πρώην πρεσβευτής ο ειδικός απεσταλμένος για την Αρμενία

Η Τουρκία όρισε σήμερα ένα πρώην πρεσβευτή ως ειδικό απεσταλμένο για να εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γεωργία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Με την άδεια του προέδρου, ο πρώην πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον Σερντάρ Κιλίτς θα οριστεί επίσημα ειδικός απεσταλμένος”, δήλωσε ο υπουργός σε μμε στην Τουρκία.

Ο Κιλίτς διετέλεσε προηγουμένως ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας στην Ιαπωνία και στον Λίβανο. Τουρκικές και αρμενικές αεροπορικές εταιρίες κατέθεσαν αιτήσεις για πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Μεταφορών θα αξιολογήσει αυτά τα αιτήματα και νέες πληροφορίες θα υπάρχουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσον αφορά τις εταιρίες που θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου. Τα βήματα προς μια εξομάλυνση θα συνεχιστούν, δήλωσε.

Η Αρμενία και η Τουρκία ουδέποτε σύναψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Τα κοινά τους σύνορα είναι κλειστά από τη δεκαετία του 1990. Μια μείζονα διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά τη μαζική σφαγή των Αρμενίων (1915-1916) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για γενοκτονία και καταδικάζει τη θέση των χωρών που την αναγνωρίζουν ως τέτοια.

Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν από την υποστήριξη της Τουρκίας στο Μπακού, στον πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το 2020 για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αμπού Ντάμπι. Ο πάγος άρχισε να σπάει στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά την επίσκεψη τον Νοέμβριο στην Άγκυρα του πρίγκιπα διαδόχου σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βιρτζίνια Τζιουφρέ: «Με βίασε γνωστός πρωθυπουργός» – Η αποκαλυπτική βιογραφία του θύματος του Τζέφρι Επστάιν
«Ο πρωθυπουργός γελούσε όταν με πόναγε και ηδονιζόταν περισσότερο όταν τον ικέτευα να σταματήσει. Με βίασε πιο άγρια από οποιονδήποτε άλλο πριν» είχε γράψει η γυναίκα στο βιβλίο της
Βιρτζίνια Τζούφρε
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – «Η κατάπαυση του πυρός παραμένει σε ισχύ»
45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιδρομές - Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης θα πάει «τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση
Ντόναλντ Τραμπ
Κύπρος: Ποιος είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν – Ο νέος «ηγέτης» στα Κατεχόμενα που εκτόπισε τον εκλεκτό του Ερντογάν
Ο νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα δεν υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουφάν Ερχιουρμάν
Μουσείο του Λούβρου: Η ιστορική κλοπή, το βίντεο ντοκουμέντο και πού επικεντρώνονται οι έρευνες – Ανεκτίμητη η αξία των κλεμμένων κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό, αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη θεαματική κλοπή στο Μουσείο του Λούβρου – Οι δράστες είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια με εντυπωσιακή ακρίβεια
Σετ κοσμημάτων
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας