Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία: Σάλος με video για… σωστή οικογενειακή συμπεριφορά

Τουρκία: Σάλος με video για… σωστή οικογενειακή συμπεριφορά
Φωτογραφία twitter @neuilahiyatogr

Βίντεο για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι σωστοί σύζυγοι και πως πρέπει να είναι η συμπεριφορά στο σπίτι, ένα… μάθημα σωστής οικογενειακής συμπεριφοράς βασικά, προκαλούν σάλο στην Τουρκία.

Τα video που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων, την Diyanet και από τη στιγμή που «ανέβηκαν» στα social media έχουν προκαλέσει χαμό.

Click4more: Αυτό είναι το video που «ανάγκασε» ο Ερντογάν τον Τραμπ να δει!

Στο ένα από τα video της Diyanet, μια γυναίκα, φορώντας φυσικά τη μαντήλα της, σερβίρει στον άνδρα της τσάι και κέικ. Εκείνος κάθεται σαν… πασάς στην πολυθρόνα του και ασχολείται με το κινητό του. Μοιάζει σαν να μην καταλαβαίνει καν πως η σύζυγός του τον περιποιείται. Κι ας πίνει το τσάι που εκείνη του έφερε.

Όταν το… σερβίρισμα ολοκληρώνεται, η γυναίκα μπαίνει ξανά στο δωμάτιο, κάθεται στον καναπέ και ρίχνει ένα επικριτικό βλέμμα στον σύζυγό της. Ο οποίος εξακολουθεί να ασχολείται με το κινητό του. Έχει κι εκείνη το δικό της στα χέρια της. Κάθεται στον καναπέ, ξανακοιτά τον σύζυγό της και… του στέλνει μήνυμα! Τότε εκείνος, αφού καταλαβαίνει πως την παραμελεί, την πλησιάζει και την αγκαλιάζει και… ζουν αυτοί καλύτερα. «Μην κοιτάς το κινητό σου. Κοίτα το πρόσωπο της γυναίκας σου καλύτερα» είναι το μήνυμα που «πέφτει» στο τέλος του video.

Δεν είναι το μοναδικό video από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας. Στο λογαριασμό της στο twitter έχουν ανέβει κι άλλα. Ανάμεσά τους ένα που μια οικογένεια κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού και όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους…

Και άλλο ένα όπου μια γυναίκα με μαντήλα και μια χωρίς, κάνουν video κλήση, ενώ τα παιδιά τους παίζουν. Ενώ όμως εκείνες μιλούν, τα παιδιά ξεφεύγουν από την προσοχή τους.

Είναι ο τρόπος που «σκέφτηκε» η Τουρκία για να πείσει τους πολίτες της να δώσουν σημασία στις οικογένειές τους. Και κυρίως να «υπηρετούν» τα πρότυπα που έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν…

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Τα video της Diyanet δεν ήταν δυνατόν να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στην Τουρκία. Το (όσο γίνεται) τρολάρισμα στο twitter έφτασε στο σημείο να βάλει τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον… καναπέ ανάμεσα στο ζευγάρι του πρώτου video!

https://twitter.com/neuilahiyatogr/status/1192317982149632000?s=20

Το δε φεμινιστικό γκρουπ Mor Dayanisma «πείραξε» λίγο το μήνυμα του video και έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram: «Μην κοιτάς το κινητό σου, σήκω και βάλε μόνος σου τσάι».

 

View this post on Instagram

 

Şöyle bir kamu spotunu tercih ederdik. 😉

A post shared by Mor Dayanışma (@mor_dayanisma) on

Υπάρχουν βέβαια και οι αντιδράσεις που δεν αφορούν στο ιλαρό του πράγματος. Όπως αυτή της Ελίφ Σαφάκ, πασίγνωστης συγγραφέα και υποψήφιας για το βραβείο Booker. «Αγαπητές νεαρές γυναίκες στην Τουρκία, ας παρακαλώ αγνοείστε αυτό το γελοίο και σεξιστικό video που ανέβασε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων για να δείξει την ιδανική τουρκική οικογένεια (στο τέλος). Δεν είστε κατ’ οίκον σκλάβες. Αρκετά με αυτές τις πατριαρχικές ανοησίες», έγραψε στο twitter.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν τις πρώτες ώρες που ανέβηκε το video της Diyanet, με την Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων να δηλώνει πως είναι ανοιχτή στην κριτική αλλά όχι όταν η κριτική μετατρέπεται σε προσβολές και επιθέσεις.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που συμφωνούν με το πνεύμα των σποτ. Όπως η υπερσυντηρητική εφημερίδα Yeni Akit ή ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Hilal Kaplan, που σχολίασε πως οι φεμινίστριες δεν πρέπει να τα βάζουν με τις γυναίκες που επιλέγουν να είναι νοικοκυρές.

Με πληροφορίες και από το BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις