Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρκία: Στη φυλακή 16 δημοσιογράφοι για συμμετοχή στο PKK

Τουρκία: Στη φυλακή 16  δημοσιογράφοι για συμμετοχή στο PKK
Φωτογραφία Αρχείου

Στη φυλακή οδηγήθηκαν άλλοι 16 δημοσιογράφοι στην Τουρκία. Καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως αποκαλεί η Άγκυρα το PKK

Στις 8 Ιουνίου, συνελήφθησαν 20 δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα και εταιρείες παραγωγής της Τουρκίας που πρόσκεινται στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή στον δημοσιογραφικό τομέα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μετά την προφυλάκισή τους, 16 από τους δημοσιογράφους φυλακίστηκαν τελικά σήμερα. Ανάμεσά τους και ο Σερντάρ Αλτάν, συμπρόεδρος μιας ένωσης δημοσιογράφων που συνελήφθη με την ίδια κατηγορία, όπως δήλωσε ένας από τους δικηγόρους τους, ο Ρεσούλ Τεμίρ στο AFP.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν από τον εισαγγελέα για το περιεχόμενο των άρθρων τους και όσοι δεν φυλακίστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

«Αυτό μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι πρόκειται για έναν προεκλογικό ελιγμό προκειμένου να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κουρδικής πολιτικής τάξης και να της στερήσουν τα μέσα έκφρασης», τόνισε ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία.

Ο Ερόλ Οντέρογλου υπογράμμισε επίσης ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζει μια επιχείρηση εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία το 2022 βρέθηκε στην 149η θέση της σχετικής κατάταξης των RSF σε σύνολο 180 χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε, κατηγορεί το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο ως την «πολιτική βιτρίνα» του PKK.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 πολλά μέλη του κόμματος έχουν συλληφθεί, ενώ ο ηγέτης τους, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένει φυλακισμένος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις