Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Συλλήψεις 149 “Γκιουλενιστών” – Χειροπέδες σε στρατιωτικούς και δικαστές

Τουρκία: Συλλήψεις 149 “Γκιουλενιστών” – Χειροπέδες σε στρατιωτικούς και δικαστές
Reuters Αρχείο

Μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία 149 υπόπτων για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, εξαπολύθηκε τη Δευτέρα (08.06.2020).

Οι 149 στην Τουρκία προέρχονται κυρίως από τις δυνάμεις ασφαλείας και θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως το ομώνυμο δίκτυο ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε καταστολή των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν μετά την αποτυχημένη απόπειρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν έχει από το 1999 τη βάση του στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Για τη σύλληψη των υπόπτων πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε 16 επαρχίες, περιλαμβανομένης της Άγκυρας, σύμφωνα με το Anadolu. Η εισαγγελία στη δυτική επαρχία Μπαλίκεσιρ διέταξε τη σύλληψη 74 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως απολυθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και στους οποίους περιλαμβάνονται έξι πρώην αρχηγοί της αστυνομίας, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας και το Anadolu.

Εισαγγελείς στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ διέταξαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους 24 εν ενεργεία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη δυτική επαρχία της Προύσας εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 42 προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται έξι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις