Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία – Τέως αρχηγός αεροπορίας: «Η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι, αν δεν εκσυγχρονίσουμε τα F16 και δεν πάρουμε νέα»

Τουρκία – Τέως αρχηγός αεροπορίας: «Η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι, αν δεν εκσυγχρονίσουμε τα F16 και δεν πάρουμε νέα»

Τέως αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι η η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι στους αιθέρες. αν η χώρα του δεν πάρει νέα F16 από τις ΗΠΑ και δεν εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη αυτού του τύπου που ήδη έχει.

Ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ τόνισε ξεκάθαρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει απόλυτη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο το 2025-26 αν η χώρα του δεν πάρει νέα F16 και δεν εκσυγχρονίσει αυτά που ήδη έχει.

Αν πέσουν στο κενό οι Αμερικανοτουρκικές συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό των F16 και την αγορά νέων μαχητικών (κάτι που θα είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον) τότε οι γείτονές μας φοβούνται ότι η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι στους αιθέρες.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ τόνισε χωρίς περιστροφές στην Hurriyet ότι η Ελλάδα με τα Rafale και τα F35 ήδη είναι κυρίαρχη.

Ο Ουνάλ ήταν ξεκάθαρος: «Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά θα έχει το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο τέως αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας.

«Τα F35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν τον δω εγώ... Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας: Τα Rafale και F16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4ης και 5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Αν δηλαδή, δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς», κατέληξε ο Ουνάλ.

 

«Μας πρόλαβε ο Μητσοτάκης»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν για το θέμα ότι ο Μητσοτάκης πρόλαβε την Τουρκία. «Ο Μητσοτάκης πρόλαβε το πακέτο των F35 και το έβαλε απέναντι στο δικό μας πακέτο με τα F16. Η Τουρκία θα παραλάβει τα F16 το 2028, η Ελλάδα όμως θα παραλάβει 40 F35», ανέφεραν.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haber Turk, Μετεχάν Ντεμίρ τόνισε: «Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως πριν από λίγους μήνες στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μπήκε η σκέψη και υπήρξε το αίτημα για την αγορά των F35 από την Ελλάδα και με μεγάλη ταχύτητα ετοιμάστηκε το πακέτο αυτό στο Κογκρέσο και το πρόλαβαν στο δικό μας πακέτο αγοράς των F16. H Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει 30 ή και 40 F35.

 

Εμείς τώρα θα περιμένουμε και την έγκριση του Κογκρέσου, και θα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον Μπομπ Μενέντεζ τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου ο οποίο βάζει εμπόδια απο την άλλη θα μπούμε στη λίστα αναμανονής για την αγορά και παραλαβή των F16. Eίναι όπως τα αυτοκίνητα. Κάνεις παραγγελία και περιμένεις. Tα F16 θα τα παραλάβουμε το νωρίτερο το 2027 ή το 2028. Διότι υπάρχουν χώρες που προηγήθηκαν από εμάς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις