Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Την παραμονή του Οσμάν Καβαλά στη φυλακή αποφάσισε το δικαστήριο

Τουρκία: Την παραμονή του Οσμάν Καβαλά στη φυλακή αποφάσισε το δικαστήριο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την παραμονή του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά στη φυλακή, έπειτα από τέσσερα χρόνια κράτησης χωρίς να έχει καταδικαστεί, αποφάσισε σήμερα δικαστήριο της Τουρκίας, σε μια δίκη η οποία συνεχίζεται και έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Οσμάν Καβαλά συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι επιχείρησε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Η υπόθεση θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως η αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα τέλη του 2019, ζήτησε την αποφυλάκισή του λόγω έλλειψης αξιόπιστων αποδείξεων ότι διέπραξε αδίκημα κρίνοντας ότι η προφυλάκισή του συνιστά απόπειρα να τον φιμώσουν.

Μάλιστα, πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, συντάχθηκαν τον περασμένο μήνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι ο Καβαλά θα πρέπει να αποφυλακιστεί, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απειλούσε πως θα τους απελάσει από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις