Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τουρκία: Υπουργός Οικονομικών ο Μεχμέτ Σιμσέκ – Επέστρεψε στο πλευρό του Ερντογάν

Τουρκία: Υπουργός Οικονομικών ο Μεχμέτ Σιμσέκ – Επέστρεψε στο πλευρό του Ερντογάν
Φωτογραφία Reuters

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκαν και ο Μεχμέτ Σιμσέκ θα βρεθεί στην… ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου (03.06.2023). 

Η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ για να… αναστήσει την τουρκική οικονομία, δεν είναι τυχαία. Έχοντας χτίσει διεθνή καριέρα ως οικονομολόγος, αρχικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (1993-1997) και έπειτα στον ιδιωτικό τομέα -από την UBS στη Νέα Υόρκη έως τη Merrill Lynch- μεταπήδησε στην πολιτική το 2007 με το AKP.

Ανέλαβε με το «καλημέρα» το υπουργείο Οικονομίας και δύο χρόνια αργότερα το υπουργείο Οικονομικών (2009-15) κάνοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προτού γίνει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Νταβούτογλου και Γιλντιρίμ (2015-2018), αρμόδιος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις.

Το 2015, με τους επενδυτές να γίνονται όλο και πιο νευρικοί λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών ιδεών του Ερντογάν, ο πρώην τραπεζίτης της Wall Street διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές. Ο Σιμσέκ είχε πιστωθεί τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2009 και 2015. Η προηγούμενη εμπειρία του ως τραπεζίτης στην UBS στη Wall Street και στη Merrill Lynch στο Λονδίνο αναμενόταν να μετρήσει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την οπτική των ξένων επενδυτών.

Όταν τα αξιώματα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης καταργήθηκαν το 2018, με τη μετάβαση στην προεδρική δημοκρατία, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ασχολήθηκε να βρει στον Σιμσέκ ένα νέο ρόλο στην κυβέρνηση, ενώ τα «ηνία» της οικονομίας ανέλαβε ο γαμπρός του προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η… επανασύνδεση 

Ο 56χρονος οικονομολόγος και πολιτικός ήταν από τους πρώτους που ο Τούρκος πρόεδρος είχε βολιδοσκοπήσει, πολύ πριν στηθούν οι κάλπες του Μαΐου.

Η πρώτη συνάντησή τους έγινε τον περασμένο Μάρτιο, μετά το πέρας της οποίας ο Σιμσέκ είχε αποκλείσει την επιστροφή του στην πολιτική. «Είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλλω σε κάθε θέμα του τομέα μου», είχε πει τότε. «Ωστόσο δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την ενεργό πολιτική λόγω της εργασίας μου σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό».

Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις… Την επομένη της επανεκλογής του, ο Ερντογάν είχε την πέμπτη κατά σειρά συνάντηση με τον Μεχμέτ Σιμσέκ και δεν ήταν η τελευταία μέσα σε αυτή την εβδομάδα…

Η επόμενη μέρα

Μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχει διολισθήσει στις 20,96 λίρες ανά δολάριο και οι προβλέψεις για το μέλλον της είναι άκρως ζοφερές. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει τον καταποντισμό της στις 28 λίρες ανά δολάριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο «σουλτάνος» θα αφήσει  στον Μεχμέτ Σιμσέκ το περιθώριο να αλλάξει τη ρότα στη δημοσιονομική πολιτική και να αφήσει ελεύθερη – στα χέρια της κεντρικής τράπεζας δηλαδή- τη νομισματική πολιτική…

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις