Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκικά “παιχνίδια” με το Oruc Reis (video)

Oruc Reis
Φωτογραφία αρχείου

Στην Αττάλεια επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis“, ύστερα από περίπου ένα μήνα παραμονής του στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Η παράνομη τουρκική NAVTEX έληξε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και δεν ανανεώθηκε, με αποτέλεσμα το Oruc Reis να αποχωρήσει από την περιοχή.  

Η Αθήνα εκτίμησε πως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη και ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως επισήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Thessaloniki Helexpo Forum. 

Click4more: Μητσοτάκης: Δεν έπαιξα το παιχνίδι του Ερντογάν – Το ξεκάθαρο μήνυμα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Ωστόσο, σε δηλώσεις του απο την Αττάλεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε για το Oruc Reis ότι “το υπουργείο Άμυνας είχε κάνει έναν σχεδιασμό, υπάρχει η δραστηριότητα. Βάσει αυτού του σχεδίου, θα υπάρχουν κινήσεις μπρος και πίσω. Δεν υπάρχει θέμα απεμπόλησης των δικαιωμάτων μας στην περιοχή. Είναι μία κίνηση, βάσει σχεδίου”.

Παράλληλα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak” μετέδωσε πως η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις