Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρκικές εκλογές: Επίδειξη δύναμης της Ακσενέρ! Ξεπέρασε τις 100.000 υπογραφές και εξασφάλισε την υποψηφιότητα της από την πρώτη μέρα

Ακσενέρ
Φωτογραφία Reuters

Η επιλογή της να συγκεντρώσει υπογραφές για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας, στις 24 Ιουνίου 2018, την δικαίωσε. Η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) το πέτυχε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διαδικασίας.

Η εκλογική νομοθεσία επιτρέπει την ανάδειξη προεδρικών υποψηφίων είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος είτε από τουλάχιστον 100.000 πολίτες. Η Ακσενέρ διέθετε τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών που χρειαζόταν για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της. Προτίμησε όμως να συγκεντρώσει υπογραφές, καθώς οι εν λόγω βουλευτές είχαν «παραχωρηθεί» από το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης από τον ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές μέσα σε μία εβδομάδα. Και αυτό, η Μεράλ Ακσενέρ το πέτυχε από την πρώτη ημέρα, έχοντας συγκεντρώσει 117.702.

Όσον αφορά στους άλλους υποψηφίους, τα στοιχεία της πρώτης ημέρας είναι τα εξής:

Temel Karamollaoğlu: 36745

East Perinçek: 13263

Vecdet Öz: 205

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις