Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Τούρκος πολιτικός αναλυτής για Ερντογάν: «Όπου πηγαίνει υπάρχει μαζί του ιατρική βοήθεια»

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Η συνεργασία με τον μέχρι πρότινος εχθρό

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Εργκιούν Μπαμπαχάν.

Στάθηκε επίσης στην ελληνογαλλική συμφωνία που άλλαξε τις ισορροπίες, ενώ μιλώντας στο Open σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει να προκαλεί κάνοντας μικρές κινήσεις.

Εκτιμά πως «αν η Τουρκία προσπαθήσει να κάνει κάτι εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή αντίδραση και των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν θέλει η Τουρκία να ενοχλήσει την Κύπρο. Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Μην ξεχνάτε ότι η Μέρκελ δεν είναι πια στην εξουσία, οπότε δεν υπάρχει πια ”η μεγάλη αδερφή” του Ερντογάν που πάντα τον προστατεύει».

Για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου είπε: «Θέλει να προκαλεί κάνοντας μικρές κινήσεις. Πιθανότατα θα συνεχίσει να κάνει τέτοιες κινήσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ όμως γνωρίζει τον κίνδυνο αυτής της πολιτικής επιλογής και δεν πιστεύω ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο. Ο Ακάρ είναι συντηρητικός εθνικιστής, αλλά παράλληλα είναι ρεαλιστής. Γνωρίζει ότι αν κάνει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει όλες τις δυτικές δυνάμεις εναντίον της Τουρκίας».

Ο Εργκιουν Μπαμπαχάν δεν κρύβει ότι η ελληνογαλλική συμφωνία άλλαξε τις ισορροπίες. «Στην ουσία λέει ότι αν η Τουρκία επιτεθεί, η Γαλλία θα έρθει και θα βοηθήσει την Ελλάδα. Είναι σαν σενάριο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την προηγούμενη φορά η Μέρκελ τον έπεισε ότι αν ξεκινήσει μια ελληνοτουρκική κρίση θα αντιμετωπίσει όλη την Ευρώπη και θα χάσει παταγωδώς».

Ο Τούρκος αναλυτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση της υγείας του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο νοσοκομείο στο Παλάτι και οπουδήποτε πηγαίνει ένα επιτελείο γιατρών του νοσοκομείου τον ακολουθεί. Σε όποια πόλη πηγαίνει να επισκεφτεί υπάρχει πάντα μαζί του ιατρική βοήθεια, ένα είδος νοσοκομειακής κλίνης στο ξενοδοχείο που θα μείνει ή σε κάποιο φορτηγό όπου πηγαίνει».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις