Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τους συνέλαβαν γιατί… προσέβαλαν τον Ερντογάν

Ερντογάν συλλήψεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν στρέφεται εναντίον πολιτών που τον προσβάλουν. Δεν θα είναι ούτε η τελευταία μάλλον. Αυτή τη φορά, 12 άνθρωποι βρέθηκαν κατηγορούμενοι γιατί “προσέβαλαν τον αρχηγό του Κράτους”.

Όλα έγιναν μετά τη μεγάλη προεκλογική ομιλία του Μουχαρέμ Ιντζέ στη Σμύρνη. Μια ομάδα ανθρώπων καταγράφηκε σε video να μην μιλά με τα… καλύτερα λόγια για τον Ερντογάν. Το βίντεο “κυκλοφόρησε” άμεσα στα social media και 12 άνθρωποι δεν άργησαν να δουν την αστυνομία να τους περνά χειροπέδες!

Το δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν διέταξε και την προφυλάκισή τους. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι πως εξύβρισαν τον πρόεδρο της χώρας τους. Θα μείνουν στη φυλακή μέχρι να δικαστούν.

Έβρισες τον Ερντογάν; Σύλληψη και φυλακή

Οι 12 κατηγορούμενοι φέρονται να «προσέβαλαν τον αρχηγό του Κράτους» στη Σμύρνη την περασμένη Πέμπτη (21.06.2018). Εκείνη την ημέρα είχε μιλήσει στην πόλη ο αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία της Τουρκίας, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Οι 12, μετά τη συγκέντρωση, βρέθηκαν σε εστιατόριο της Σμύρνης, όπου σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. Τα όσα είπαν καταγράφηκαν σε video, το οποίο δεν άργησε να κάνει το γύρο των social media. Κυρίως ανέβηκε σε φιλοκυβερνητικά sites.

Στο βίντεο αυτό φαίνονται οι 12 κατηγορούμενοι να κάθονται στην αυλή του εστιατορίου και να φωνάζουν με… ειρωνικό τόνο, το όνομα του Ερντογάν. Οι υβριστικές φράσεις που υποτίθεται πως χρησιμοποίησαν είχαν… σβηστεί.

Καρέ από το video – Φωτογραφία twitter @anadoluajansi

Αν καταδικαστούν, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση έως τέσσερα χρόνια λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία παραμένει η Τουρκία. Από το 2014, όταν ο Ερντογάν έγινε αρχηγός του τουρκικού κράτους, χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίων με την κατηγορία πως προσέβαλαν τον «σουλτάνο».

Ο Ερντογάν έχει κάνει περίπου 2.000 μηνύσεις σε πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά, γιατί θεώρησε ότι τον προσέβαλαν. Ως κίνηση καλής θέλησης, απέσυρε τις κατηγορίες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Αλλά από εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 ακολούθησαν πολλές περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις.

Οι συλλήψεις στη Σμύρνη

Αρχικά, το Σάββατο (23.06.2018), μια μέρα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη έξι ανθρώπων που εμφανίζονται στο video να… βρίζουν τον Ερντογάν. Οι έρευνες όμως συνεχίστηκαν και έτσι οι συλλήψεις έφτασαν στις 12.

Η συγκέντρωση του Ιντζέ στη Σμύρνη ήταν μια από τις εντυπωσιακότερες της εκστρατείας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Δεν ήταν αρκετή, όμως, για να τον κάνει να οδηγήσει τον Ερντογάν σε δεύτερο γύρο.

Η Σμύρνη θεωρείται προπύργιο της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Εκεί ο Ιντζέ έλαβε το 54% των ψήφων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις