Παρασκευή, 17 Μαΐ
20oC Αθήνα

Του έδειξε την έξοδο! Γιατί παραιτήθηκε ο Μπαϊρού από την κυβέρνηση Μακρόν

Του έδειξε την έξοδο! Γιατί παραιτήθηκε ο Μπαϊρού από την κυβέρνηση Μακρόν

Ένα σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει κι ένας πρόεδρος που θέλει να παραμένει “καθαρός”. Από τη στιγμή που βγήκε το ζήτημα με την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από στελέχη του κόμματος MoDem, η “συγκατοίκηση” του Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Μπαΐρου στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων έμοιαζε αδύνατη.

Και αποδείχθηκε πως ήταν. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (21.06.2017) λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο επικεφαλής του MoDem Φρανσουά Μπαϊρού (που στήριξε τον Μακρόν για να εκλεγεί πρόεδρος) ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Πήρα την απόφαση να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», ανακοίνωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπική του απόφαση, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ. «Θέλει να υπερασπισθεί τον εαυτό του», δήλωσε στο δίκτυο Europe1 προσθέτοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση του Μπαϊρού «απλοποιεί την κατάσταση» για τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά πιστεύω ότι είναι προφανώς πιο εύκολο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπεράσπισή του και όταν είσαι υπουργός, υπουργός Δικαιοσύνης, όταν είσαι υπουργός Άμυνας, το εγχείρημα είναι πολύ πολύπλοκο και περιλαμβάνει αυτό το ηθικό θέμα, εγώ τους το αναγνωρίζω».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «πληροφορήθηκε στην απόφαση του Φρανσουά Μπαϊρού» να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και «την σέβεται», δήλωσε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, η στενή συνεργάτης του Μπαϊρού, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ, έκανε γνωστό ότι δεν θα δεχτεί θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο και όπως ανέφερε πηγή του Δημοκρατικού κόμματος θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

24 ώρες πριν είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση ένα άλλο στέλεχος του MoDem, η υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ, αποφάσισε επίσης να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Οι τρεις υπουργοί του MoDem αποχωρούν από την κυβέρνηση στην στιγμή που το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού αποτελεί αντικείμενο έρευνας σχετικά με την απασχόληση των συνεργατών των ευρωβουλευτών του.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινωθεί στις 18:00 το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου και της προεδρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε