Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: 10 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας

Τουρκία: 10 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου σημειώθηκε μια σειρά συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων ανταρτών που συνέβησαν από το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Πέντε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη Σιλβάν της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της.
Ένα παιδί τραυματίστηκε από τις συγκρούσεις στην πόλη των 85.000 κατοίκων 80 χλμ. βορείως του Ντιγιάρμπακιρ, έπειτα από την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε τμήματά της στις 2 Νοεμβρίου. Σπίτια έχουν γαζωθεί από σφαίρες, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα έχουν κλείσει στις περιοχές αυτές. Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις έπειτα από την απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι επιχειρήσεις του στρατού σε αυτές τις περιοχές στοχεύουν να “εξουδετερώσουν” τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ έχουν σκάψει χαρακώματα, έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά σε δρόμους.
Εξάλλου ένας οδοκαθαριστής στην πόλη Νταργκετσίκ στην επαρχία Μαρντίν, στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκε σήμερα από θραύσματα όταν αστυνομικό όχημα πέρασε πάνω από ένα εκρηκτικό μηχανισμό που πιστεύεται ότι τοποθέτησαν κούρδοι αντάρτες, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από την έκρηξη.

Την Τρίτη το βράδυ, Κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα αστυνομικό όχημα στη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τριών αστυνομικών, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν πως αργά την Τρίτη, σε συνέχεια της επίθεσης, διεξήχθησαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας ενάντια στους αντάρτες του PKK.

Την περασμένη Πέμπτη Κούρδοι αντάρτες τερμάτισαν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει πριν από περίπου έναν μήνα, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα τους “εξοντώσει” διαλύοντας τις ελπίδες για υποχώρηση της βίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.
“Ο μονομερής τερματισμός των εχθροπραξιών έφθασε στο τέλος του με την πολεμική πολιτική του AKP και τις τελευταίες επιθέσεις”, είχε ανακοινώσει το PKK. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε