Κόσμος

Τουρκία: 3 πρώην στρατηγοί στο δικαστήριο για πραξικόπημα

 

Σε μία από τις σημαντικότερες τις φάσεις μπαίνει από το Σαββατοκύριακο η υπόθεση "Εργκενεκόν"στην Τουρκία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

Οι πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρεθούν στο δικαστήριο για να καταθέσουν. Οι ισχυρισμοί και μόνο για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος την περίοδο 2003 – 2005 θεωρούνται αρκετά σοβαροί.
 
Χτες, έγινε γνωστό ότι τη σχετική κλήση έλαβαν οι πρώην αρχηγοί, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, στρατηγός ε.α. Αϊτάτς Γιαλμάν και πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα. Οι ισχυρισμοί προκύπτουν από το ημερολόγιο που κρατούσε ο Ορνέκ, έτσι όπως δημοσιεύτηκε αυτό, το 2007, στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Νοκτά”. Ο ίδιος ο κ. Ορνέκ είχε διαψεύσει ότι είναι δικό του το ημερολόγιο που δημοσιεύτηκε.
 
Από το ημερολόγιο προέκυπτε ότι οι τότε αρχηγοί του Στρατού Γιαλμάν, της Αεροπορίας Φιρτίνα, του Ναυτικού Ορνέκ και της στρατοχωροφυλακής Σενέρ Έρουϊγκουρ σχεδίαζαν την επιχείρηση για πραξικόπημα με την επωνυμία “ξανθό κορίτσι”, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο είχε ετοιμάσει ο Έρουϊγκουρ με την επωνυμία “φεγγαρόφως”.
 
Μεταξύ των συλλήψεων, που είχαν γίνει στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν στις 5 Ιουλίου 2008, ήταν και αυτή του πρώην αρχηγού της στρατοχωροφυλακής, στρατηγού ε.α. Σενέρ Έρουϊγκουρ. Παραμένει έγκλειστος και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη Εργκενεκόν.
 
Μετά τις συλλήψεις αυτές, ο εισαγγελέας εστίασε το κατηγορητήριο του στα σχέδια περί πραξικοπήματος. Από την πρώτη στιγμή όμως και την έναρξη της δίκης στις 20 Οκτωβρίου 2008, το ερώτημα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν το γιατί, ενώ γίνεται λόγος για πραξικόπημα και για κατηγορία προσπαθειών εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, δεν εμπλέκει ο εισαγγελέας στην όλη υπόθεση, τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ανώτατους αξιωματικούς που πρόκειται να καταθέσουν το Σαββατοκύριακο.
 
Τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταθέσει επί οκτώ ώρες στον εισαγγελέα ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Χιλμί Οζκιόκ. Λίγο καιρό μετά την κατάθεση, στις 9 Ιουλίου, είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Μιλιέτ”: “Δεν θα πω ότι υπήρξε προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος. Δεν θα πω όμως και ότι δεν υπήρξε”.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία