Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρκία: Αυτοδυναμία ούτε με το… κιάλι δε βλέπει ο κόμμα του Ερντογάν

Τουρκία: Αυτοδυναμία ούτε με το… κιάλι δε βλέπει ο κόμμα του Ερντογάν

Μακριά από την αυτοδυναμία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, παραμένει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Οι… επιδόσεις του ΑΚΡ δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα (15.10.2015) και προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα λαμβάνει το 40,8% των ψήφων και δεν θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Τον Ιούνιο, το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, εξασφαλίζοντας το 40,9% των ψήφων.

Η νλεα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Οκτωβρίου, πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, δείχνει ότι το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζει το 27,6%, το εθνικιστικό MHP το 15,8% και το φιλοκουρδικό HDP το 13,6%, πολύ περισσότερο από το 10% που απαιτείται για την είσοδό του στη Βουλή.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό του AKP εξασφαλίζει στο κυβερνών κόμμα 256 έδρες στο 550μελές κοινοβούλιο, κάτω από τις 276 έδρες που χρειάζονται για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας. Στις εκλογές του Ιουνίου, το CHP είχε το 25% των ψήφων, το MHP το 16,3% και το HDP το 13,1%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά βελτίωση της επίδοσης του AKP σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα , στα μέσα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία εξασφάλιζε το 39,3%. Το CHP βρισκόταν στο 28,1%, το MHP στο 16,8% και το HDP στο 13,5%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε