Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Τουρκία – Νταβούτογλου: Δεν θα είμαι υποψήφιος αλλά… – “Επίθεση” φιλίας στον Ερντογάν

Τουρκία – Νταβούτογλου: Δεν θα είμαι υποψήφιος αλλά… – “Επίθεση” φιλίας στον Ερντογάν

Αυτό που όλοι περίμεναν, το ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 22 Μαΐου ανακοίνωσε και επίσημα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Άφησε όμως ένα “παραθυράκι” να αλλάξει την απόφασή του, ενώ σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις φήμες για «τσακωμό» με τον Ερντογάν είπε πως η φιλία τους είναι πάνω απ’ όλα!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του AKP όπου αποφασίστηκε να γίνει στις 22 Μαΐου το έκτακτο συνέδριο του κόμματος για την εκλογή του νέου αρχηγού, δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος για να το πράξει.

Κατά την ομιλία του ο Νταβούτογλου υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός, είπε πως κράτησε ανέπαφο το AKP και την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς η “ισχυρή” κυβέρνηση του AKP θα συνεχίσει. Κάλεσε δε τα μέλη του κόμματος να μείνουν ενωμένα.

Σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις φήμες πως η αιτία της παραίτησής του από την προεδρία του κόμματος και άρα από την πρωθυπουργία της χώρας οφείλεται σε «καρατόμηση» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νταβούτογλου υποστήριξε πως τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει τη φιλία που τον συνδέει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτή είναι πάνω απ’ όλα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον Ερντογάν δηλώνοντας ότι “δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες”. “Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει”, είπε χαρακτηριστικά.

Από το συνέδριο θα προκύψει ο νέος ηγέτης του κόμματος AKP, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Νταβούτογλου τόσο ως πρόεδρος του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όσο και ως πρωθυπουργός. Αυτή άλλωστε είναι η… επιθυμία του “σουλτάνου”, με την αντιπολίτευση να κάνει ήδη λόγο για “πραξικόπημα Ερντογάν”. Άλλωστε πριν από σχεδόν έξι μήνες ο Νταβούτογλου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό άνω του 49%!

Το πρώτο βήμα για την “καρατόμηση” Νταβούτογλου είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα όταν στην Κεντρική Επιτροπή ελήφθη, κατόπιν οδηγιών του Ερντογάν, απόφαση με την οποία ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα είναι πλέον αρμοδιότητα επί των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Έτσι φτάσαμε στην οριστική ρήξη και στη συμφωνία για έκτακτο συνέδιο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός.

Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Ο Ερντογάν ήδη ψάχνει τον αντικαταστάτη του. Τον άνθρωπο στον οποίο θα δώσει τα κλειδιά του AKP με αντάλλαγμα να κάνει ό,τι του πει ο πρόεδρος. Οι υποψήφιοι αρκετοί. Πρώτος στη λίστα του Ερντογάν φέρεται να είναι ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου και δεύτερος ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ που κατά… σύμπτωση είναι παντρεμένος με τη Εσρά Ερντογάν, κόρη του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, κουμπάρος στο γάμο του ήταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

Ο Αλμπαϊράκ έχει ακόμη ένα… συν (εκτός του ότι είναι γαμπρός του Ερντογάν): έχει αδερφό μιντιάρχη! Ο Σερχάτ Αλμπαϊράκ είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΜΜΕ Turkuvaz, υπό τον έλεγχο του οποίου είναι μέσα όπως η εφημερίδα Σαμπάχ και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.

Η αποχώρηση Νταβούτογλου ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών που… ονειρεύεται ο Ερντογάν, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε