Κόσμος

Τραγωδία με μετανάστες στο Μαρόκο: Έξι νεκροί ανάμεσά τους και ένα μωρό

Έξι μετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα μωρό, πνίγηκαν ανοικτά του μαροκινού λιμανιού Σίντι Ίφνι (νότια), στην προσπάθεια να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, στην Ισπανία.

Οι ομάδες διάσωσης επενέβησαν όταν το σκάφος με τους μετανάστες ανατράπηκε και διέσωσαν δέκα άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι επίδοξοι μετανάστες ήταν όλοι από την περιοχή του Σίντι Ίφνι, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Τα Κανάρια νησιά, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τις αφρικανικές αρχές, αποτελούσαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μία από τις κύριες οδούς παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Οι επίδοξοι μετανάστες αναχωρούν από το Μαρόκο ή τη Σενεγάλη, νοτιότερα.

Σήμερα, η πλειονότητα των μεταναστών που κατευθύνονται στην Ισπανία διαπλέουν κυρίως τη δυτική Μεσόγειο, στο ύψος των Στενών του Γιβραλτάρ. Οι προσπάθειες –διά ξηράς ή διά θαλάσσης– είναι εξίσου πολυάριθμες στο ύψος των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια, βόρεια του Μαρόκου.

Ωστόσο η δυτικοαφρικανική διαδρομή μέσω του Ατλαντικού και των Καναρίων φαίνεται πως επανεργοποιήθηκε αφότου η διέλευση μέσω Λιβύης κατέστη πιο πολύπλοκη.

Η ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex κατέγραψε 1.531 διελεύσεις μεταναστών το 2018 μέσω αυτής της οδού (έναντι 421 το 2017), ενώ περίπου 57.000 μετανάστες έφθασαν διαπλέοντας τη Μεσόγειο (έναντι 23.063 το 2017), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο.

Από τις αρχές του 2019, τουλάχιστον 8.056 μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ισπανία, επιβαίνοντας σε 286 σκάφη, σύμφωνα με έναν συνολικό απολογισμό που δημοσιοποίησε στις αρχές Ιουνίου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών (6,6% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018).

Στη Μεσόγειο, λιγότερο από το ένα τέταρτο των 1.000 και πλέον ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι από τη βόρεια Αφρική προς την Ισπανία από τις τις αρχές του 2018 έχουν βρεθεί, σύμφωνα με έκθεση της ισπανικής ΜΚΟ Caminando Fronteras που δημοσιοποίησε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 952 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί ή αγνοούνται στην περιοχή αυτή της Μεσογείου από τις αρχές του 2018.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα
Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Πάνω από 800 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία - Η σπάνια τροπική καταιγίδα «χτυπά» Μαλαισία και Ταϊλάνδη
Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη και τρεις στη Μαλαισία ενώ ο απολογισμός των θανάτων έφθασε τους 604 στην Ινδονησία την Δευτέρα, με 464 ανθρώπους να αγνοούνται
Κορμοί δέντρων και συντρίμμια βρίσκονται μπροστά από ένα κατεστραμμένο σπίτι σε μια περιοχή που επλήγη από θανατηφόρες πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Μπατάνγκ Τορού, Νότιο Ταπανουλί