Κόσμος

Τραγωδία στην Μελίγια: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί Ισπανία και Μαρόκο για συγκάλυψη της σφαγής μεταναστών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για προσπάθεια της Ισπανίας και του Μαρόκου να κρύψουν την αλήθεια για τη σφαγή των μεταναστών στην Μελίγια τον Ιούνιο του 2022. 

η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, παρουσιάζοντας στην Ισπανία την έκθεση της οργάνωσης για την τραγωδία στην Μελίγια, μίλησε για μια μαζική σφαγή, για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, για βασανιστήρια, για διακρίσεις, για ρατσισμό και για παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως είπε, κατηγορώντας τις ισπανικές και τις μαροκινές αρχές πως έχουν βαλθεί να συγκαλύψουν τις δολοφονίες, να αποκρύψουν την αλήθεια, σχεδόν έξι μήνες μετά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, η οποία συγκέντρωσε μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων που ήταν παρόντες την 24η Ιουνίου στα σύνορα του Μαρόκου με τη Μελίγια, ανέλυσε βίντεο και δορυφορικές εικόνες, «οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τις μαροκινές και τις ισπανικές αρχές συνέβαλαν στον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων».

Ο επίσημος απολογισμός των μαροκινών αρχών έκανε λόγο για 23 νεκρούς.

Ακόμη, η Αμνηστία υπογράμμισε πως 77 μετανάστες παραμένουν πάντα «αγνοούμενοι», ως ακόμη και σήμερα.

«Χτυπύσαν αναίσθητους, αρνήθηκαν να δώσουν ιατρική βοήθεια»

«Ορισμένες ενέργειες Ισπανών και Μαροκινών αστυνομικών, όπως το ότι χτύπαγαν ακινητοποιημένους, πεσμένους κάτω, αναίσθητους ανθρώπους, το ότι αρνήθηκαν να προσφέρουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες, το ότι χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν σε χώρους από όπου δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, πιθανόν αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος να μην υποβάλλεται κανείς σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης», καταγγέλλει η Αμνηστία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας απέρριψε κατηγορηματικά ως αναπόδεικτες τις κατηγορίες για βασανιστήρια, που χαρακτήρισε «απόλυτα ψευδείς».

Το χρονικό της σφαγής

Την 24η Ιουνίου, σχεδόν 2.000 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους υπήκοοι του Σουδάν, πάμφτωχης χώρας υπονομευμένης από τις συγκρούσεις και την πολιτική κρίση, προσπάθησαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, στις βόρειες ακτές του Μαρόκου.

Εκτιμάται ότι ο απολογισμός των θυμάτων του επεισοδίου αυτού είναι ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στις προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων να μπουν στον θύλακα αυτόν, όπως και στη Θέουτα, έτερο ισπανικό θύλακα. Σε αυτές τις δύο περιοχές βρίσκονται τα μόνα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο.

Η τραγωδία προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο, με τον ΟΗΕ να στηλιτεύει τη χρήση «υπέρμετρης βίας» από τις μαροκινές και τις ισπανικές αρχές.

Όπως και η Αμνηστία, ανεξάρτητοι ειδικοί οι οποίοι διενήργησαν έρευνα για λογαριασμό του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 37 νεκρούς, καταγγέλλοντας την παντελή απουσία απόδοσης ευθυνών, τόσο στην Ισπανία όσο και στο Μαρόκο.

Ωστόσο εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Δυο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο, η πρώτη από το BBC, η δεύτερη από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Lighthouse Reports, με τη συμμετοχή της ισπανικής εφημερίδας El País και της γαλλικής Le Monde, έκαναν λόγο για «βάρβαρες» πρακτικές από πλευράς των μαροκινών δυνάμεων, ενώ έθεσαν πολλά ερωτήματα για το πως ενήργησαν οι ισπανικές δυνάμεις.

Έκαναν επίσης λόγο για τουλάχιστον έναν θάνατο μετανάστη στο ισπανικό έδαφος, κάτι που το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

Σε επιστολή της την περασμένη Παρασκευή σε ΜΚΟ, η ισπανική ανεξάρτητη αρχή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ως αυτό το στάδιο.

Οι Μαροκινοί… κατηγορούν τους μετανάστες

Η μαροκινή κυβέρνηση μετά την τραγωδία κατηγόρησε τους ίδιους τους μετανάστες, υποστηρίζοντας πως άσκησαν «ακραία βία» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις αρχές, πήραν τουλάχιστον έναν αστυνομικό «όμηρο».

Η Ραμπάτ δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την Αμνηστία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές τρόμου στην Άγκυρα: Κρέμασε την 3χρονη κόρη του από το παράθυρο μετά από καυγά με την σύζυγό του, δείτε βίντεο
Απείλησε την σύζυγό του με τη ζωή της κόρης του και φώναζε στους περαστικούς κραδαίνοντας το μαχαίρι του - Συνελήφθη μετά από επέμβαση της αστυνομίας
Παιδί
Ο Πάπας Λέων έφτασε στην Ισπανία – Με χειροφίλημα τον υποδέχτηκαν ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια
Η Μαδρίτη είναι ο πρώτος σταθμός της επταήμερης επίσκεψής του Πάπα στην Ισπανία, στη διάρκεια της οποίας θα επικεντρωθεί κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα και τη μετανάστευση
Ο Πάπας Λέων στην Ισπανία
Το Ιράν ζητά αποδέσμευση μέρους των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ
«Το Ιράν θα επεκτείνει τη σύγκρουση πέρα από τον Κόλπο εάν οι ΗΠΑ ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες», προειδοποιεί ο στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Μοχσέν Ρεζαΐ
Τεχεράνη
Ο Πιτ Χέγκσεθ σε επίσημο ταξίδι στη Γαλλία με τη σύζυγο και τα 6 παιδιά τους – «Πονοκέφαλος» στις ΗΠΑ για το πρόσθετο κόστος ασφαλείας
Αν και το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε πως ο υπουργός Άμυνας κάλυψε μόνος του τα έξοδα μετακίνησης της οικογένειάς του, δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος πλήρωσε τους δεκάδες πράκτορες που φροντίζουν για την ασφάλεια της συζύγου του και των παιδιών του
Ο Πιτ Χέγκσεθ σε επίσημο ταξίδι στη Γαλλία με τη σύζυγο και τα 6 παιδιά τους – «Πονοκέφαλος» στις ΗΠΑ για το πρόσθετο κόστος ασφαλείας
Αραγτσί προς Λίβανο: «Σώστε την χώρα σας από τον πραγματικό σας εχθρό»
«Αν ήσασταν διαπραγματευτικό χαρτί, θα είχαμε καταλήξει εδώ και καιρό σε συμφωνία», απάντησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ στον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν μετά τη συνέντευξη που έδωσε και προκάλεσε οργή στο Ιράν
Αμπάς Αραγτσί