Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τραμπ: Απάτη σε βάρος μου η έρευνα για την Ουκρανία

Τραμπ

Απάτη σε βάρος τους και σε βάρος των Ρεπουμπλικανών χαρακτήρισε ο Τραμπ την έρευνα για την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τα όσα του ζήτησε.

Στο twitter του ο Τραμπ έγραψε: “αυτή [είναι μία] απάτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους Δημοκρατικούς κατά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εναντίον μου. Ήταν για ένα έξοχο τηλεφώνημα που είχα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο ίδιος [ο Ουκρανός πρόεδρος] το έχει τονίσει “ΟΧΙ ΠΙΕΣΗ!”.

Οι δηλώσεις του υπηρεσιακού προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι την προηγούμενη εβδομάδα με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέμενε ανταλλάγματα, στην άσκηση της πολιτικής του απέναντι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα για την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, έγιναν μετά την προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να πείσει ότι δεν έκανε κάτι λάθος.

Μαλβέινι: Δεν προσφέρθηκα για παραίτηση

Έτσι, οι δηλώσεις του Μαλβέινι υποβάθμισαν το κεντρικό επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου και των συμβούλων του, κατά της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μαλβέινι είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την καθυστέρηση της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, οικονομικού ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων είχε διασυνδεθεί μερικώς, με την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου για την διεξαγωγή μιας έρευνας από το Κίεβο, σχετικά με μία θεωρία συνωμοσίας για έναν σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) που βρίσκονταν στην Ουκρανία.

“Σίγουρα και θετικά όχι. Είμαι ευτυχισμένος που δουλεύω εκεί. Αν είχα την τέλεια συνέντευξη Τύπου; Όχι, αλλά ξανά τα γεγονότα είναι στην μεριά μας… Σκέφτομαι ακόμη ότι κάνω που καλά την δουλειά μου ως προσωπάρχης και νομίζω πως ο πρόεδρος συμφωνεί, δήλωσε χθες ο ίδιος στην εκπομπή “Fox News Sunday.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ που επιδιώκει την επανεκλογή του, το 2020, έχει δηλώσει ότι η διάθεση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο πάγωσε, καθώς ο ίδιος πίστευε πως θα έπρεπε να συνεισφέρουν και οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μαλβέινι δήλωσε χθες πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ήταν ένα σημείο ανησυχίας σε συνδυασμό με την διαφθορά στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τελικά “η βοήθεια χορηγήθηκε.”

Πομπέο: Δεν… είδα κάτι

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες την ανασκευή της δήλωσης του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Μικ Μαλβέινι, τονίζοντας ο ίδιος δεν έβλεπε αποδείξεις μεταξύ της καθυστέρησης χορήγησης της βοήθειας προς την Ουκρανία και της διεξαγωγής μιας πολιτικής έρευνας από το Κίεβο.

“Δεν είδα ποτέ [την διάθεση ανταλλαγής] στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων στην οποία και συμμετείχα…, η συζήτηση που γίνονταν, ήταν πάντα για [ενδεχόμενες] στρατηγικές επιπτώσεις για το αν τα χρήματα θα πήγαιναν στο σωστό μέρος ή για το αν θα υπήρχε διαφθορά στην Ουκρανία και τα χρήματα δεν θα πήγαιναν για την αποστολή στην οποία προορίζονταν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC News “This Week.”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις