Κόσμος

Τραμπ: Δεν έχω αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει το Βερολίνο, που διαβεβαιώνει ότι διαθέτει «στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία» για αυτό.

«Δεν έχουμε ακόμα δει αποδείξεις» για την προέλευση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, «αλλά θα το κοιτάξουμε», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε ο αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «πολύ σοβαρά» την υπόθεση αυτή.

Click4more: Ρωσία: Μεταβολική νόσος είναι η διάγνωση του νοσοκομείου για τον επικριτή του Κρεμλίνου Ναβάλνι

Πρόκειται για «τραγική» και «φρικτή» υπόθεση, σχολίασε ο Τραμπ, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν αποδεικνυόταν ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας ευθύνεται για τη δηλητηρίαση, θα «θύμωνε» πολύ.

«Έχω υπάρξει πιο αυστηρός με τη Ρωσία από τον οποιονδήποτε, μακράν», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Τραμπ.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα «του τύπου Ναβιτσόκ», εξέλιξη που προκαλεί νέους σπασμούς στη σχέση με τη Ρωσία, από την οποία το Βερολίνο απαιτεί να εξηγηθεί.

Η ΕΕ, το NATO, το Παρίσι και το Λονδίνο ήδη ασκούν πίεση στη Μόσχα για την υπόθεση του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ για να του εκφράσει την «σοβαρή ανησυχία» της Ουάσινγκτον σχετικά «με τα ευρήματα της Γερμανίας κατά τα οποία ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημικό νευροτοξικό παράγοντα» και να ζητήσει η Μόσχα να συνεργαστεί σε διεθνή έρευνα.

Ο Τραμπ είπε πως αναμένει να δει την τεκμηρίωση και ότι αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να πάρει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι κατανοεί τη βούληση που εκφράζεται για την ανάληψη δράσης εναντίον της Ρωσίας, πάντως επέμεινε ότι διατηρεί καλή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά πως εμπλέκεται στη υπόθεση του Ναβάλνι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν
Καταιγίδες και 29.074 κεραυνοί σάρωσαν τη Βρετανία - Προβλήματα σε τρένα την ώρα που πλησιάζει ιστορικός καύσωνας
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά σήμερα, πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας ενδέχεται να πλησιάσουν τους 40 °C
λονδίνο κεραυνοί