Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τραμπ: Έβγαλε το “λάδι” στον Άμπε αλλά τον… δέχτηκε στο “παλάτι” του! [pics]

Τραμπ: Έβγαλε το “λάδι” στον Άμπε αλλά τον… δέχτηκε στο “παλάτι” του! [pics]

Μπορεί να του έκανε καψώνια για το χρόνο και τον τόπο της συνάντησης αλλά τελικά του έκανε το… χατίρι να τον συναντήσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τα… τρελά του στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και τελικά τον υποδέχτηκε στο υπερπολυτελές και… χρυσοποίκιλτο διαμέρισμά του στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Και χάρηκε τόσο πολύ που είδε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, που βρήκε χαμογελαστός σε όλες τις φωτογραφίες. Όπως και ο Τραμπ βέβαια. Ο οποίος, εκτός όλων των άλλων συμβούλων του, είχε στο πλευρό του και την κόρη του, Ιβάνκα, στην οποία λέγεται ότι θα “παραδώσει” για την επόμενη 4ετία τα κλειδιά των επιχειρήσεών του.

Ο Άμπε συνάντησε τον Τραμπ στο γραφείο του στον ουρανοξύστη Trump Tower στο Μανχάταν, που δεν έχει… διαφορά σε χρυσό από το υπόλοιπο διαμέρισμα και η συνάντηση κράτησε 90 λεπτά. Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του την περασμένη εβδομάδα που ο Τραμπ συναντάται με ξένο ηγέτη.

Ο Άμπε δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως είναι βέβαιος ότι θα χτίσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συνάντηση ήταν φυσικά ανεπίσημη και έγινε κυρίως για να επιχειρήσει ο Τραμπ να καθησυχάσει τους ασιάτες συμμάχους της Αμερικής και ιδιαίτερα την Ιαπωνία, για την οποία η σχέση με τις ΗΠΑ αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της διπλωματίας και ασφάλειας της χώρας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες λόγω του άτυπου χαρακτήρα των συνομιλιών. Η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν “ειλικρινής”, είπε ο Άμπε, και έγινε “σε θερμή ατμόσφαιρα”.

Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ είχε πει ότι θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώσουν παραπάνω για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες τους, είχε προτείνει ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε