Κόσμος

Τραμπ για Ιράν: «Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν εμπλουτισμό ουρανίου» – Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για αμερικανική πρόταση

Δυτικές χώρες και το Ισραήλ ερίζουν ότι η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο

«Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν εμπλουτισμό ουρανίου» στο Ιράν «βάσει της δυνητικής συμφωνίας» των δυο πλευρών, ανέφερε χθες (02.06.2026) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μέσω της πλατφόρμας Truth Social, εν μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν με σκοπό, στη θεωρία, να εξευρεθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα προς αντικατάσταση εκείνης του 2015, που έχει μετατραπεί σε «νεκρό γράμμα», ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτρέψει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου.

 

Το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου αναρτήθηκε ώρες αφού ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Axios» ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πρότειναν στις 31 Μαΐου στους Ιρανούς να επιτραπεί στην Τεχεράνη να προχωρά σε περιορισμένο εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι που η Κυβέρνηση Τραμπ απέκλειε δημόσια μέχρι τώρα.

Πρόκειται για το βασικό εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Ο Αμπάς Αραγτσί, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, δήλωσε νωρίτερα χθες στο Κάιρο πως αν «σκοπός (είναι) να στερηθεί το Ιράν (το δικαίωμα να επιδίδεται σε) ειρηνικές δραστηριότητες, τόσο ασφαλώς δεν (θα) έχουμε καμιά συμφωνία».

Δυτικές χώρες και το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός του Ιράν και κατά τους ειδικούς η μοναδική δύναμη με πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, ερίζουν ότι η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το Ιράν διαψεύδει πάγια πως έχει τέτοιες στρατιωτικές φιλοδοξίες, όμως επιμένει πως είναι δικαίωμά του να έχει πυρηνικό πρόγραμμα, ιδίως για ενεργειακούς σκοπούς, δυνάμει της σύμβασης για τη μη διάδοση (NTP) των πυρηνικών όπλων, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αναφορές για εκρήξεις σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ – Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον