Κόσμος

Τραμπ: Η Μέι δεν πήρε τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις του Brexit

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο Brexit και στην Τερέζα Μέι και τόνισε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν πήρε τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αυτές οι δηλώσεις Τραμπ ήρθαν μετά από εκείνες τις Μέι που αναφέρθηκε στις συμβουλές του προέδρου των ΗΠΑ για το θέμα. «Ο πρόεδρος (πέρυσι) πρότεινε να μηνύσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν κάναμε. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία» σημείωσε η Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον μεγιστάνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία.

[read4more]

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη συμφωνία του Νοέμβριου που σύναψε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τρεις φορές νωρίτερα φέτος.

«Εγώ θα τους είχα μηνύσει, αλλά εντάξει» υπογράμμισε ο ίδιος χαμογελώντας. «Θα τους είχα μηνύσει και θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό, όμως ποτέ δεν ξέρεις, εκείνη είναι πιθανόν καλύτερη διαπραγματευτής σε σχέση με εμένα».

Κατόπιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Πιθανόν, δεν σου δόθηκαν τα εύσημα που σου αξίζουν, εάν αυτά σημαίνουν κάτι, όμως πιστεύω ότι σου αξίζουν πολλά εύσημα, πραγματικά το πιστεύω».

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις με το Μεξικό και η Huawei βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δασμοί στο Μεξικό

Το Μεξικό «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών στις ΗΠΑ, εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή τελωνειακών δασμών σε βάρος του, επισήμανε ο Αμερικανός ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου με τη Μέι, όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ.

Θεωρώντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» διασχίζουν τα σύνορα, ο μεγιστάνας υπογράμμισε ότι «οι δασμοί θα τεθούν πιθανόν σε ισχύ», παρά τις συνομιλίες με τη μεξικανική κυβέρνηση με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη. Θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα σύνορα… Θέλω να δω ασφάλεια στα σύνορά μας, θα δω φοβερό εμπόριο, θα δω πολλά πράγματα να συμβαίνουν κι αυτό συμβαίνει».

«Το Μεξικό τηλεφώνησε, θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούν την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο θα παραστεί στη συνάντηση μαζί με κάποιους άλλους που είναι πολύ καλοί σε αυτό και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως νομίζω ότι το πιθανότερο είναι οι δασμοί να επιβληθούν και το πιθανότερο τότε θα λέμε ότι οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ και ότι θα καταβληθούν».

«Κάθε μήνα αυτοί οι δασμοί θα αυξάνονται από το 5% στο 10%, στο 15%, στο 20% και ίσως στο 25% κι αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα μας και πήγαν στο Μεξικό, θα επιστρέψουν σε εμάς κι αυτό είναι εντάξει…».

Η Huawei

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα «απόλυτα βέβαιος» στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία για την πιθανή εμπλοκή του κινεζικού ομίλου Huawei στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G, ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε έχοντας στο πλευρό του την Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο. Η Ουάσιγκτον απειλεί τους συμμάχους της ότι θα περιορίσει τις ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών εάν εμπλέξουν τη Huawei στο 5G.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες – Μακρόν, Μερτς και Ζελένσκι θέτουν τους όρους τους πριν από τη σύνοδο στην Αλάσκα
Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβαν ότι μόνο οι ουκρανικές αρχές θα αποφασίσουν για τα εδαφικά ζητήματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκόρνου συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: «Ψηνόμαστε ζωντανοί» – Ο καύσωνας και η ξηρασία τροφοδοτούν τις φλόγες σε Μεσόγειο και Βαλκάνια
Η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια φλέγονται, με χιλιάδες πυροσβέστες να δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40°C και η κλιματική κρίση εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιών
Ένα ελικόπτερο ρίχνει νερό σε μια πυρκαγιά στην Πορτογαλία 1
Ελβετία: Δωρεάν οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Γενεύη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης
Αντιμέτωπο με ένα ιστορικό ρεκόρ όζοντος και συνθήκες καύσωνα, το καντόνι της Γενεύης καθιστά δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να ενθαρρύνει τους κατοίκους να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ
Η σημαία της Ελβετίας
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2