Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τραμπ κατά… Ερντογάν: Γιατί να εξαρτιόμαστε από την Τουρκία για τα F35

Τραμπ - Ερντογάν

Δεν το λέει αλλά το… λέει. Φέρνοντας την Τουρκία ως παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να πρώτα να «κάψει» και μετά να «ν’ αλείψει λάδι» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς πως για εκείνον είναι πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ και οι δουλειές στους Αμερικανούς. Και γι’ αυτό, είπε, ότι ακόμα και η αλυσίδα παραγωγής των F-35 πρέπει να «επιστρέψει».

Click4more Ξεπέρασαν τους 85.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ! Άλλοι 1.754 σε ένα 24ωρο

Μιλώντας στο Fox Business, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε, μάλλον όχι τυχαία, την Τουρκία ως παράδειγμα για να στηρίξει το επιχείρημα ότι σε στρατηγικής σημασίας τομείς η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να στηρίζει την εφοδιαστική της αλυσίδα σε τρίτες χώρες.

«Τα φτιάχνουμε στην Τουρκία. Κατασκευάζονται και εδώ και εκεί. Επειδή ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι, δεν κατηγορώ μόνο αυτόν, πίστευαν ότι αυτό ήταν κάτι το υπέροχο. Το πρόβλημα είναι ότι εάν έχουμε πρόβλημα με τη χώρα, δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος. Παίρνουμε εξαρτήματα από όλο τον κόσμο. Είναι τρελό. Πρέπει να τα φτιάχνουμε όλα στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα για τη βιομηχανική παραγωγή των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Επιπλέον, εκκρεμεί απόφαση για περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Τι συμβαίνει λοιπόν; Έχουμε καλή σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τι θα συμβεί αν δεν… με εμένα (έχει καλή σχέση). Τι θα συμβεί εάν δεν έχουμε; Πρόκειται να πουν ότι δεν θα σας δώσουμε αυτό, οπότε πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε», τόνισε με νόημα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις