Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ προς Βόρεια Κορέα: Μη μας υποτιμάτε, μη μας δοκιμάζετε!

Τραμπ Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν

Από το βήμα της νοτιοκορεατικής Βουλής έστειλε το σκληρό του μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος “επανήλθε” στη σκληρή ρητορική κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Συνοδευόμενος από την εντυπωσιακή και… μαυροφορούσα Μελάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα με ομιλία στη Βουλή. Μια ομιλία που επικεντρώθηκε στη Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν. Και από την οποία δεν έλειψαν τα… απρόοπτα.

Όπου απρόοπτα το πλακάτ που σήκωσε ο βουλευτής του Πατριωτικού κόμματος, Cho Wonjin, με το οποίο ζητούσε την απελευθέρωση της φυλακισμένης πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χιέ.

Απρόοπτα και εκτός Βουλής, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά κατά του Αμερικανού προέδρου. Λιποθυμίες και ένταση με την αστυνομία.

Τραμπ: Απάνθρωπη δικτατορία η Βόρεια Κορέα

Με το γνωστό ύφος που τον διακρίνει, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα. Τη χαρακτήρισε «απάνθρωπη δικτατορία» στην ομιλία του στη Βουλή της Νότιας Κορέας.

«Μην μας υποτιμάτε και μη μας δοκιμάζετε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Και ζήτησε από τα μέλη του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου, τα προέτρεψε να «μην αφεθούν να εκφοβιστούν».

«Δεν θα επιτρέψουμε οι αμερικανικές πόλεις να απειλούνται με καταστροφή» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι «έχει έρθει η ώρα της ισχύος» έναντι της Βόρειας Κορέας.

Απομονώστε τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Αναφερόμενος στην «απάνθρωπη δικτατορία» του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ έκρινε ότι «μακράν του να εγγυάται την ισότητα των πολιτών της, αυτή η απάνθρωπη δικτατορία τους μετράει (…) με βάση αυθαίρετα κριτήρια που αφορούν την πίστη τους προς (τον αρχηγό) του κράτους».

Ο Τραμπ προέτρεψε όλες τις χώρες του κόσμου να ενωθούν και να απομονώσουν την Πιονγκγιάνγκ. Να αρνηθούν να της προσφέρουν «οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης, ή αποδοχής» ή την «προμήθεια» οποιουδήποτε αγαθού.

Απειλή και… προτροπή για συμφωνία

«Δεν θα επιτρέψουμε οι χειρότερες ωμότητες στην ιστορία να επαναληφθούν εδώ, σε αυτό το έδαφος που πολεμήσαμε και πεθάναμε για να εξασφαλίσουμε». Με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να θυμίσει την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο της Κορέας.

Και ενώ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, προσέφερε επίσης μια διπλωματική διαδικασία για να «κλειστεί μια συμφωνία».

Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην αποστρατικοποιημένη ζώνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν ήθελαν (αν και δεν ήταν προγραμματισμένο) να επισκεφτούν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αλλά η ομίχλη τους… χάλασε τα σχέδια. Ενώ ξεκίνησαν, μετά από δύο προσπάθειες το ελικόπτερο που τους μετέφερε δεν μπόρεσε να προσεδαφιστεί λόγω της ομίχλης.

Πριν ξεκινήσει τη 12ήμερη περιοδεία του στην Ασία, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Τραμπ δεν θα επισκεπτόταν την περιοχή. Αιτία η έλλειψη χρόνου. Ίσως όμως ο Αμερικανός πρόεδρος να ήθελε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Και αποφάσισε να πάει στη γεμάτη συμβολισμούς περιοχή.

Αλλά ο καιρός του χάλασε τα σχέδια. Έγιναν δυο προσπάθειες να φτάσουν οι δυο ηγέτες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη αλλά αποφασίστηκε η επίσκεψη να ακυρωθεί. Επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες και η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω της ομίχλης.

Το πρότεινε ο Μουν

Ήταν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν αυτός που πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ να κάνουν μια κοινή επίσκεψη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Στην περιοχή που χωρίζει τη χώρα του από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου.

Ο Τραμπ είπε στον Μουν ότι είχε σκεφτεί να κάνει μια επίσκεψη εκεί και ο Μουν του απάντησε ότι θα τον συνόδευε εάν αποφάσιζε να την πραγματοποιήσει.

Έφυγε για Κίνα

Τελικά, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ έφυγαν από τη Νότια Κορέα με επόμενο προορισμό την Κίνα. Εκεί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ θα πιέσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να εντείνει την πίεση που ασκεί το Πεκίνο στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις