Κόσμος

Τραμπ σε Ιράν: Για κάθε επίθεση σε πλοίο στο Ορμούζ θα καταστρέφουμε γέφυρα ή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής

Όπως σημείωσε στην ανάρτησή του ο Τραμπ, στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται ακόμη και εγκαταστάσεις που βρίσκονται δίπλα ή μέσα στην Τεχεράνη
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα προειδοποίηση προς το Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι κάθε επίθεση του Ιράν εναντίον πλοίου που διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ θα προκαλεί άμεση στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής, εάν το Ιράν πλήξει πλοίο στα Στενά του Ορμούζ με πύραυλο, ρουκέτα, drone ή οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα, οι ΗΠΑ θα βομβαρδίζουν και θα καταστρέφουν «μία γέφυρα ή ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

stigmiotypo othonis

Όπως σημείωσε, στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται ακόμη και εγκαταστάσεις που βρίσκονται δίπλα ή μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη.

Tasnim: Οι ΗΠΑ έπληξαν το νησί Λαράκ – Η Τεχεράνη διαψεύδει οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα στο Κολάνγκ

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim έκανε λόγο σήμερα (22.07.2026) για πλήγμα των ΗΠΑ στο νησί Λαράκ, στο Στενό του Ορμούζ που βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον οι οποίες επανέλαβαν τις αντιπαραθέσεις τους πριν από δύο εβδομάδες.

“Στις 14:48 (13:48 ώρα Ελλάδας) το νησί Λαράκ (νότια) αποτέλεσε στόχο αμερικανικού πυραύλου. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στο νησί”, ανέφερε το Tasnim, διευκρινίζοντας πως οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν “το εύρος της επίθεσης” και “την έκταση πιθανών ζημιών”.

Στο μεταξύ, το Ιράν διέψευσε και πάλι σήμερα ότι υπάρχει οποιοδήποτε μυστικό υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα στο βουνό Κολάνγκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το οποίο απείλησε να πλήξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Η εμμονή της Ουάσινγκτον για το Κολάνγκ Κου, όπου καμία πυρηνική δραστηριότητα δεν έχει λάβει χώρα, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καθαρό πρόσχημα για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα, την καταστροφή και τη δολιοφθορά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ στο X.

“Oι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν έχουν στο ακέραιο δηλωθεί στον ΔΟΑΕ”, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (αγγλικό ακρωνύμιο IAEA, γαλλικό, AIEA), πρόσθεσε.

Χθες Τρίτη (21.07.2026), ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα “πλήξουν αυτήν τη ζώνη πιθανότατα πολύ σύντομα”, αναφερόμενος στο Κολάνγκ.

“Και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα”, πρόσθεσε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Τον Νοέμβριο 2025, αμερικανικά ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η Wachington Post και οι New York Times ανέφεραν πως το Ιράν επέσπευσε την κατασκευή υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης που αποκαλείται “Βουνό Πίκαξ” στα αγγλικά (“Kolang” σημαίνει αξίνα στα φαρσί), ,κάτι που διαψεύστηκε από τις αρχές

Η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό συγκρότημσ της Νατάνζ, που βομβαρδίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο 2025 και τέθηκε και πάλι στο στόχαστρο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία