Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Τρέχουν” τον αγωγό οι Ρώσοι

Με μπλέ χρώμα ο ρωσικός αγωγός South Stream και με πράσινο ο Nord Stream ενώ με κόκκινο ο αμερικανικός Nabucco

Νωρίτερα αναμένεται να κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream. 

Σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε ότι ο αγωγός SouthStream θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο.
Ο αγωγός συναντάει προβλήματα με τη διέλευση του από την Βουλγαρία καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει την προσφορά των Ρώσων και πάλι. Χθες δημοσιεύτηκαν άρθρα στις ρωσικές εφημερίδες που υποστήριζαν ότι η Βουλγαρία είναι εκτός της συμφωνίας για τον αγωγό.
Η πλευρά της βουλγαρικής εταιρείας διέψευσε τα δημοσιεύματα. Και ο Γ. Παπανδρέου όμως έχει πει ότι θα εξετάσει τη σύμβαση της χώρας μας για τον αγωγό.
 Παρόλα αυτά ο Πούτιν μετά την συνομιλία του σήμερα με τον ιταλό και τον τούρκο πρωθυπουργό είπε ότι το έργο θα γίνει και νωρίτερα απ’ ότι προγραμματιζόταν.
Ο αγωγός θα τελείωνε το 2013, έναν χρόνο μετά τον Nordstream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία.
 Αν και ο SouthStream είναι μεγαλύτερο έργο που θα κοστίσει περίπου 25 δις ευρώ θα ολοκληρωθεί πριν τον NordStream που κοστίζει μόνο 12 εκατ. ευρώ και δεν περνάει από τόσες χώρες.
Δεν είναι απίθανο η Ρωσία να προσπαθεί να προλάβει την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού αγωγού φυσικού αερίου Nabucco. Ο συγκεκριμένος αγωγός προωθείται από τις ΗΠΑ και θα μεταφέρει αέριο στην ΕΕ μέσω Τουρκίας.  
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε