Δευτέρα, 20 Μαΐ
28oC Αθήνα

Τρίτο κύμα καύσωνα στην Ισπανία, στις φλόγες η Πορτογαλία

Τρίτο κύμα καύσωνα στην Ισπανία, στις φλόγες η Πορτογαλία

Η Ιβηρική Χερσόνησος περνάει τις χειρότερες ημέρες της με την μεν Ισπανία να ζει το τρίτο επεισόδιο καύσωνα, ενώ στην Πορτογαλία δεν μπορούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές που έχουν ήδη κατακάψει πάνω από 150.000 στρέμματα. 

Το νέο επεισόδιο καύσωνα στην Ισπανία, το τρίτο του καλοκαιριού, θα φθάσει σήμερα στην κορύφωσή του με θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν τους 44°C σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία που ανακοίνωσε ότι ο καύσωνας θα τελειώσει την Παρασκευή, και όχι αύριο, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η μέση θερμοκρασία που θα καταγραφεί σήμερα πιθανότατα θα είναι ρεκόρ για την 9η Αυγούστου από το 1950. Θα είναι μία από τις πέντε θερμότερες ημέρες για Αύγουστο των τελευταίων 73 ετών.

Ενδεκα επαρχίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, συνώνυμο του ακραίου κινδύνου: τρεις στην Ανδαλουσία, δύο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, δύο στην Καστίγια-Λα Μάντσα, τρεις στην χώρα των Βάσκων και μία στην Καστίγια – ε-Λεόν.

Στην Πορτογαλία, η ζέστη και ο άνεμος ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών, που έχουν ήδη κατακάψει 150.000 στρέμματα τις τελευταίες ημέρες.

Η πυρκαγιά της Οντεμίρα στην νότια Πορτογαλία, που έχει ήδη καταστρέψει 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζει να καίει για πέμπτη συνεχή ημέρα. Δύναμη 1.100 πυροσβεστών και 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, η οποία έχει αναγκάσει σε εκκένωση περιοχών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης αργότερα σήμερα, μετά την επικράτηση ευνοϊκότερων μετεωρολογικών συνθηκών, με αύξηση της υγρασίας και πτώση των θερμοκρασιών, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, όπου αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 30°C.

Δεκάδες Ισπανοί πυροσβέστες αγωνίζονται να ελέγξουν την πυρκαγιά στην Εστρεμαδούρα, γειτονική της Πορτογαλίας περιοχή της Ισπανίας, με την βοήθεια δέκα πυροσβεστικών αεροσκαφών. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η εξέλιξή της σήμερα είναι ευνοϊκή.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, επιφάνεια 3.500 στρεμμάτων έχει καταστραφεί από την φωτιά αυτή που εκδηλώθηκε στην κοινότητας της Βαλένθια ντε Αλκαντάρα. Είναι η τρίτη σε μέγεθος δασική πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην Ισπανία έπειτα από την φωτιά που έκαψε 5.730 στο Πορτμπού της Καταλωνίας και την φωτιά στο Μπονάρες της Ανδαλουσίας που κατέστρεψε 4.500 στρέμματα δασικής γης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις