Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρόμος στο Τορόντο – Το προφίλ του 25χρονου που έπεσε με βαν πάνω σε πεζούς [pics, vids]

Τορόντο Άλεκ Μινασιάν

Επί σχεδόν ένα χιλιόμετρο ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν οδηγούσε το νοικιασμένο βαν στο κέντρο του Τορόντο, παρασύροντας και σκοτώνοντας πεζούς. Ο απολογισμός της επίθεσης που σόκαρε τον Καναδά έχει φτάσει στους 10 νεκρούς και τους 15 τραυματίες.

Σε έξαλλη κατάσταση, αφού σταμάτησε η “τρελή” πορεία του λευκού βαν σε κεντρικό δρόμο του Τορόντο, ο 25χρονος φώναζε σε αστυνομικό “σκότωσέ με”. Αλλά ο αστυνομικός είχε την ψυχραιμία να μην πυροβολήσει και να τον πείσει να αφήσει το αντικείμενο που κρατούσε στα χέρια του και να τον συλλάβει.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά προκάλεσαν τρόμο. Από πολύ νωρίς, οι καναδικές αρχές φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η επίθεση δεν είχε χαρακτηριστικά τρομοκρατίας. Πως ο 25χρονος δράστης δεν ήταν ριζοσπαστικοποιημένος τζιχαντιστής.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψης

https://youtu.be/flIu3cTGboY

Ποιος είναι ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν

Ο άνδρας που έχει συλληφθεί ως ύποπτος της επίθεσης με βαν γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν. Είχε φοιτήσει σε γυμνάσιο για μαθητές με ειδικές ανάγκες, όπως αποκάλυψαν παλιοί συμμαθητές του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο νεαρός περπάταγε συχνά στους διαδρόμους και τις αίθουσες με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα.

Φωτογραφία LinkedIn

Ο Άλεκ Μινασιάν συνελήφθη περίπου 26 λεπτά αφότου έριξε το βαν πάνω σε δεκάδες πεζούς στην οδό Γιανγκ, στο κεντρικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά. Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, τον δείχνει να κραδαίνει ένα αντικείμενο προς την κατεύθυνση ενός αστυνομικού. «Σκότωσέ με», του φωνάζει.

«Δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», του έλεγε από την πλευρά του ο αστυνομικός. Τελικά, ο δράστης υπάκουσε και τελικά συνελήφθη. Ο Άλεκ Μανασιάν είναι κάτοικος του Ρίτσμοντ Χιλ, ενός προαστίου στο βόρειο Τορόντο.

Δεν ήταν βίαιος

Η Σιρίν Τσάμι, που πήγαινε στην ίδια τάξη με τον Άλεκ Μινασιάν. Όπως είπε, ο παλιός συμμαθητής της δεν ήταν βίαιος. Ο Μινασιάν είχε φοιτήσει στο δευτεροβάθμιο σχολείο Thornlea, στα βόρεια προάστια του Τορόντο. Στο Θόρνλι φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες, που παρακολουθούν κανονικά και ειδικά μαθήματα. «Δεν ήταν κοινωνικός, αλλά από όσο θυμάμαι, ήταν απόλυτα άκακος», ανέφερε η Σιρίν Τσάμι.

Άλλοι δύο άνθρωποι επιβεβαίωσαν ότι είχαν συμμαθητή τον Μινασιάν στο Θόρνλι. Ο όρος «ειδικές ανάγκες» χρησιμοποιείται με μάλλον διασταλτικό τρόπο από το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας.

Λευκό το ποινικό του μητρώο

Η αστυνομία ανέφερε πως δεν είχε κανένα στοιχείο για τον Μινασιάν στους φακέλους της μέχρι τη στιγμή της επίθεσης και τα κίνητρά του παραμένουν ακόμη άγνωστα. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Τορόντο Μαρκ Σόντερς τόνισε ότι οι πράξεις του «έμοιαζαν οπωσδήποτε εσκεμμένες».

Η σελίδα του Άλεκ Μινασιάν στο Facebook δεν είναι προσβάσιμη. Μια αρκετά παλιότερη εκδοχή της, που “προσπέλασε” το πρακτορείο Reuters μέσω Internet Archive, αναφέρει ότι φοιτούσε στο κολέγιο Seneca από το 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ότι πήρε απολυτήριο από το γυμνάσιο Θόρνλι το 2011, ενώ ανάμεσα στα επαγγελματικά του προσόντα ανέφερε την ανάπτυξη λογισμικού.

https://youtu.be/0LY6tIG5pUc

Σε ανάρτηση το 2013, ο Μινασιάν έγραφε πως άρχισε να εργάζεται στο Κέντρο του Κολεγίου Σένεκα για την Ανάπτυξη Ανοιχτής Τεχνολογίας. Αναφερόταν στην πρόοδό του στην ανάπτυξη λογισμικού μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google με εφαρμογές για συσκευές με λειτουργικό Android υπάρχει ένα app που βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν χώρο στάθμευσης που έχει υπογράψει κάποιος Άλεκ Μινασιάν.

Φωτογραφία Reuters

Το χρονικό του τρόμου στο Τορόντο

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών. Ανέφερε ότι φορτηγάκι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Φωτογραφία Reuters

Ο απολογισμός

Ενώ αρχικά έκανε λόγο για 8 ως 10 πεζούς που είχαν χτυπηθεί από το βαν, η αστυνομία ανακοίνωσε τον επίσημο απολογισμό: 10 νεκροί, 15 τραυματίες, από τους οποίος τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Οι σοροί των θυμάτων, καλυμμένες με πορτοκαλί κουβέρτες, ήταν διεσπαρμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Η αστυνομία συνέχιζε την προσπάθεια αναγνώρισής τους αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις