Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο όπως το 1976

Τσαβούσογλου
Φωτογραφία αρχείου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επικαλέστηκε το σύμφωνο της Βέρνης. Αναλυτικά όσα είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα και έδωσε ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το σύμφωνο της Βέρνης, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του “Ελεύθερου Τύπου”, Μανώλης Κωστίδης.

Click4more: Δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα ο Τσαβούσογλου: Απειλές και αστεϊσμοί σε κοινή συνέντευξη με τον Μπορέλ (vid)

“Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976” δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Ο ίδιος στη συνάντηση του με τον Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως: “Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος”.

ο κ. Μπορέλ είπε ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα μαζί ωστόσο ανέφερε όλα έχουν σχέση μεταξύ τους. “Στην πραγματικότητα αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, της Τουρκίας με την ΕΕ ή τις χώρες μέλη, την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τ/Κ, η Ελλάδα, η Τουρκία, η ΕΕ, τα ΗΕ μπορούν όλοι να συναντηθούν”, ανέφερε ο Μπορέλ υπενθυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθούν ‘εκλογές’ και κάποιοι λένε ότι πρέπει να περιμένουν.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ όλα τα θέματα σχετίζονται μεταξύ τους”, ωστόσο υποστήριξε ότι αν διασυνδεθούν όλα τα ζητήματα τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν κανένα βήμα. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι “ο Ελληνοκυπριακός τομέας – Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Μην επιτρέψετε σε δύο χώρες να πάρουν σε ομηρία τα πάντα”, είπε.

Σε ερώτηση εάν κατά τις επαφές τους σήμερα υπήρξε πρόοδος στα θέματα της Μεσογείου, της Κύπρου και των γεωτρήσεων, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζήτησαν αυτά τα ζητήματα και υποστήριξε πως “βασική πηγή του προβλήματος αυτού είναι μέχρι σήμερα ο ‘Ε/κ τομέας’ και η έναρξη μονομερών σεισμικών εργασιών και γεωτρήσεων παρά τις προειδοποιήσεις της ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) και των Τ/Κ και αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ”. “Σε αυτό το θέμα είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ και στο παρελθόν πολύ. Επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα στείλαμε κι εμείς τα γεωτρύπανα μας στην περιοχή”. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι για να δείξουν ελαστικότητα σε αυτό το θέμα “πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και των Τ/Κ”. “Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των κερδών. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ. Αυτό το αίτημα είναι ένα δίκαιο αίτημα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εκπληρωθεί; Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η ‘νότιος Κύπρος’ βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν λύθηκε. Γι αυτό λέω η ΕΕ να γίνει μέρος της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, για διάλογο. Στο παρελθόν είχαμε λάβει αποφάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο με διάλογο. Η ανατολική Μεσόγειος είναι κοινή θάλασσα όλων μας, πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούμε τα αγαθά της”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μαζί με άλλες χώρες υπέγραψε συμφωνίες αποκλείοντας την Τουρκία. “Ήθελαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην περιοχή μάλιστα των χωρικών μας υδάτων. Επειδή δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας κάναμε τα βήματά μας. Για να μην αυξηθεί η ένταση από εδώ και πέρα είπαμε ότι θα δείξουμε ελαστικότητα σε κάποια θέματα. Ο Πρόεδρός μας το είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου”, ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις