Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τσαβούσογλου: «Ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων»!

Τσαβούσογλου: «Ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων»!
Reuters (αρχείο)

Απάντηση στις οξύτατες διεθνείς αντιδράσεις για το ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ επιχείρησε να δώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσουμε όλα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανάρτησε μάλιστα σε σχετικό tweet κατά την συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα της Κύπρου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί το απόγευμα του Σαββάτου (4.5.2019).

Ανάλογου ύφους είναι και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που απαντά στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και απορρίπτει τη δήλωσή της σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ οι σχετιζόμενες δραστηριότητες της Άγκυρας στην περιοχή βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Click4more: ΑΟΖ: Οργή Αθήνας – Βρυξελλών για την τουρκική πρόκληση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας!

«Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν επανειλημμένα ότι έχοντας τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε δικαιώματα και συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Η Τουρκία δεν έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο αυτό και δεν θα αποφύγει ούτε στο μέλλον».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέροντας ότι:

«Στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν απέφυγε να διακινδυνεύσει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει για ακόμα μία φορά το θέμα της συνεκμετάλλευσης της περιοχής και καλεί όλους τους παράγοντες που βρίσκονται εκτός αυτής να υιοθετήσουν μία λογική προσέγγιση του θέματος που θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να πάψουν να προσφέρουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Click4more: Αίγυπτος προς Τουρκία: Μείνετε έξω από την ΑΟΖ της Κύπρου!

Καταλήγοντας το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «επιπλέον, όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος επί σειρά ετών δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύουν».

Η παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα έγινε με αφορμή το λεγόμενο συνέδριο του Συμβουλίου Διεθνούς Δημοσιογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα Ε.Ε, Κύπρος, Ελλάδα προέβησαν σε ανακοινώσεις αναφορικά καταδικάζοντας την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βαθιά ανησυχία επί του θέματος εξέφρασε και η Μόσχα με ανακοίνωσή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις